O bufnita, unul dintre cei mai periculosi pradatori inaripati, a clocit si crescut un pui de rata cu ochi de soim intr-o curte din Florida, SUA. Situatia neobisnuita a fost surprinsa de proprietara, Laurie Wolf, si cercetatorii sustin ca fenomenul are loc mult mai des decat se crede, potrivit National Geographic.
Bufnita isi facuse cuib in curtea lui Wolf cu doar o luna inainte sa apara un alt rezident pufos. Wolf a crezut ca e vorba de un pui de bufnita si a incercat sa nu deranjeze noua familie. Dupa cateva saptamani, Wolf si sotul ei s-au uitat spre cuib si au vazut bufnita alaturi de puiul de rata.
“Stateau una langa cealalta,” a declarat Wolf, fotograf amator ce a surprins momentul inedit. “E ceva de necrezut. Pana astazi, e ceva de necrezut pentru mine.”
Citeste si: Puii de gasca neinfricati care se arunca de pe stanci pentru a se reuni cu parintii. Cum supravietuiesc
Ingrijorata ca puiul de rata e in pericol in cuibul unui pradator atat de eficient, Wolf a contact imediat un expert ce i-a confirmat temerile. Un sanctuar local s-a oferit sa aiba grija de pui daca acesta putea fi scos din cuib.
Chiar atunci cand Wolf si sotul ei au vrut sa intervina si sa ia puiul, acesta a sarit din cuib, a fugit direct catre un lac din apropiere si nu a mai fost vazut de atunci.
Ouale de rata cu ochi de soim ajung des in cuiburile altor pasari
“Nu e un fenomen documentat foarte bine, dar are loc cu siguranta,” a declarat Christian Artuso, director al Studierii Pasarilor din regiunea Manitoba, Canada, ce a surprins o situatie similara in 2005. Atunci, bufnita a clocit 3 pui de rata cu ochi de soim si cazul a fost detaliat intr-un studiu publicat in Jurnalul Wilson de Ornitologie.
Ratele cu ochi de soim fac parte din speciile ce practica parazitism nidicol (sau parazitismul la cuib), ce presupune depunerea oualelor in cuiburilor altor pasari, fie de aceeasi specie sau de specii diferite.
“Daca ti-ai raspandit ouale in mai multe locuri, atunci sansele ca genele tale sa supravietuiasca sunt putin mai mari, mai ales daca un pradator va distruge ouale tale,” a continuat Artuso.
Exista mai multe cazuri de specii ce practica parazitismul la cuib, precum cucul si gastele canadiene, insa putine cazuri au fost documentate potrivit.
“Stim ca acest fenomen are loc, dar nu stim frecventa,” a declarat Artuso. “Asa ca ma bucur sa vad inca un exemplu.”
Nu se stie exact motivul pentru care bufnita din acest caz si alti parinti inaripati adoptivi continua sa cloceasca si sa creasca puii altei specii, mai ales in cazurile in care ouale nu au aceeasi forma. Ouale de rata cu ochi de soim, de exemplu, sunt mai ovale decat ouale de bufnita si de 2 ori mai mari.
Artuso crede ca la mijloc de afla ceea ce expertii numesc stimuli supranormali. “Parintii ar putea sa creada ‘Dumnezeule! Oul asta e imens! O sa avem cel mai bun pui din toata lumea!”
E posibil ca fenomenul sa fie destul de rar incat bufnitele sa nu fi evoluat sa se protejeze impotriva lui. Cat despre puiul de rata adoptat de bufnita, Artusi crede ca a supravietuit dupa ce a fugit, pentru ca ratele cu ochi de soim invata sa fie independente si sa se descurce singure de la inceput.
- Te-ar putea interesa si:
- A salvat un pui de animal, crezând că este o pisică, dar când a crescut i-a șocat pe toți. Ce era, de fapt, animalul
- Imagini ireale cu un tigru care înoată alături de o rață. Cum a reacționat felina uriașă când pasărea a dispărut în apă
- Imagini emoționante cu momentul în care un cuplu salvează opt pui de rață: „Instinctul meu de mamă nu m-a înșelat”