Pisicile pot parea extrem de independente, insa nu trebuie sa ne lasam pacaliti de aparente. Felina ta are nevoie de atentie si ingrijire si doar cateva greseli comune ii pot pune in pericol sanatatea.
Iata 3 greseli pe care trebuie sa le eviti atunci cand vine vorba de sanatatea pisicii tale:
Nu ii oferi ingrijire preventiva
Cea mai comuna greseala a stapanilor, potrivit Pets MD. E mult mai usor sa previi problemele de sanatate decat sa le tratezi. Pisica ta are nevoie de vaccinari si o vizita anuala la medicul veterinar.
Pisicile in varsta sunt cele mai vulnerabile. Din cauza faptului ca dorm mai multe ore pe zi si nu sunt foarte active, stapanii pot sa nu observe problemele de sanatate in faza lor incipienta si unele afectiuni necesita un tratament imediat. Trebuie sa fii atent la nevoile pisicii tale si la orice schimbare comportamentala, chiar daca te consulti periodic cu medicul veterinar.
Citeste si: Pisica pofteste la mancarea ta? Ce alimente are voie sa manance
Nu duci pisica la sterilizare
O singura femela si puii ei pot produce si 420.000 de pisici in 7 ani, potrivit Pet MD. Numarul e foarte ridicat, dar pisicile ating maturitatea sexuala mai devreme decat alte mamifere (la varsta de 4-6 luni) si o singura sarcina poate rezulta in 10 pui.
Citeste si: VIDEO: O pisica a invadat podiumul la o prezentare de moda si a “atacat” modelele
Daca nu iti permiti sa ai grija de mai multe pisici, trebuie sa iti sterilizezi felina. O castrare costa mult mai putin decat ingrijirea puilor timp de doar 1 an si, din pacate, multi pui ajung pe strada din cauza stapanilor ce nu isi iau rolul si responsabilitatile in serios.
Nu ii faci controlul parazitar periodic
Puricii si teniile sunt cei mai comuni paraziti atunci cand vine vorba de pisici. Ciupiturile de purici pot cauza reactii adverse, pierderea parului si inflamatii. Puii de pisica pot muri din cauza anemiei provocate de o infestatie de purici.
Citeste si: Cum sa iti aperi casa de paianjeni in sezonul rece
Mai mult, daca felina ta inghite un purice, s-ar putea confrunta ulterior si cu tenii. Un alt parazit foarte periculos - pentru care nu exista tratament - e si viermele cardiac (dirofilarioza).
Parazitii pot fi transmisi si oamenilor, asa ca e foarte important sa consulti un medic veterinar pentru un control parazitar periodic pentru pisica ta.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- „Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
- A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că se mișcă greu”