Ti-ai surprins vreodata catelul in timp ce isi alerga coada sau se invartea in cerc inainte sa se aseze? Unele comportamente ale cainilor nostri ni se par bizare, dar pentru toate exista o explicatie logica. Iata de ce catelul tau are urmatoarele 6 obiceiuri ciudate:
De ce se invarte in cerc inainte sa se aseze?
Este un comportament amuzant, mostenit de mii de ani, inca de pe vremea cand cainii inruditi cu lupii traiau in salbaticie. Cainii salbatici se roteau si tasau frunzele sau iarba din mai multe motive: puteau alunga insectele si serpii ascunsi in verdeata, trimiteau un semnal catre alti caini ca acela era locul lor si, nu in ultimul rand, isi dadeau seama daca acel spatiu de dormit era confortabil sau nu.
De ce se uita in ochii tai mult timp?
Pentru ca vrea atentie si mancare, in majoritatea cazurilor. O explicatie mai complicata, dar la fel de valida, este cauzata de legatura emotionala intre stapan si cainele sau. Cateii se uita la tine pentru a raspunde afectiv la un gest de-al tau - daca il mangai pe cap sau zambesti la el.
De retinut: unii caini interpreteaza contactul vizual direct ca o amenintare. Daca nu cunosti catelul sau daca vezi semnse de agresivitate, nu te uita in ochii lui.
Citeste si: Cum sa-ti dresezi catelusul
De ce urla?
Inca un obicei ramas de la stramosi, care este interpretat gresit de cele mai multe ori. Cainii nu urla pentru ca ii doare ceva sau se simt rau, asa cum crede multa lume, ci este unul dintre modurile lor de a comunica.
Lupii comunica la fel in salbaticie, cu alti membri ai haitei aflati la distanta. Cateii urla din acelasi motiv, inclusiv atunci cand aud zgomote puternice, precum sirena de la o ambulanta - ei cred ca este un alt catel aflat la distanta care vrea sa comunice cu ei.
Citeste si: Cainii nascuti primavara, “ca lupii”, sunt mai sanatosi
De ce se ascunde dupa picioarele tale?
La fel ca un copil, unii catei se ascund dupa picioarele stapanului daca ii sperie ceva. Catelul este singurul animal domestic ce cauta protectia omului in momentul in care se simte amenintat sau ii este frica (pisicile sau caii fug, de exemplu), ceea ce indica o legatura emotionala foarte puternica intre caini si om.
Citeste si: Ii iubesti sau poate chiar detii unul, dar stiai acest lucru? Cum au fost imblanziti cainii
De ce ia mancarea din castron si o mananca in alta parte?
Exista doua posibile explicatii pentru acest comportament. In primul rand, cainii salbatici obisnuiau sa vaneze in haita, asa ca cei de rang mai scazut erau fortati sa isi ia portia si s-o manance intr-un loc mai retras pentru a evita o confruntare cu un caine de rang mai mare.
Alta cauza ar putea fi castronul in sine. Poate e prea stramt, are marginile prea inalte sau cainelui tau pur si simplu nu ii place sa manance in locul in care ai pozitionat castronul. Pentru a schimba comportamentul, muta castronul patrupedului tau intr-un loc mai retras.
Daca nici aceasta strategie nu functioneaza, incearca sa ii cumperi un alt castron, iar daca ai mai multi catei care prezinta genul asta de comportament, e ideal sa ii hranesti in zone diferite din casa.
Citeste si: Cainele pofteste la mancarea ta? Ce alimente are voie sa manance
De ce isi alearga coada?
Din nou, sunt mai multe motive pentru care cainele tau e tentat sa isi alerge coada. Atunci cand sunt pui, cateii sunt curiosi si vor sa stie exact daca isi pot prinde codita sau nu. Uneori au prea multa energie si nicio alta modalitate de a o consuma.
Din pacate, exista situatii in care catelul a adoptat acest obicei pentru ca a fost tinut intr-o cusca sau spatiu stramt zilnic si nu exista nicio alta activitate. O alta cauza ingrijoratoare este si iritarea glandelor anale sau alte probleme de sanatate, precum infectia cu paraziti, scrie dogintonpost.com.
Daca nu iti poti distrage cainele in timp ce isi alearga coada sau daca vezi ca face acest lucru foarte des, trebuie sa vizitati un veterinar pentru a vedea exact care e cauza.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”
- Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari