Ti s-a intamplat vreodata sa vezi un catelus sau un pui de pisica si sa vrei sa ii strangi foarte tare in brate sau sa ii apuci de obrajorii pufosi? Cercetatorii au descoperit ca animalele dragalase pot cauza o reactie violenta in oameni si acum au si o explicatie pentru fenomenul bizar.
Unii oameni simt nevoia sa stranga foarte tare in brate sau chiar sa muste animalele dragute. Reactia violenta ne poate lua prin surprindere, dar nu e atat de rara pe cat am crede.
Fenomenul poarta si o denumire - “agresivitatea cauzata de dragalasenie”. Cercetatorii au descoperit ca procesele mentale ale oamenilor se pot bloca efectiv atunci cand vedem un animal foarte dragut sau un bebelus, asa ca acest raspuns de agresivitate ne ajuta creierul sa treaca peste acest blocaj.
Citeste si: VIDEO: Reactia fantastica a 5 catelusi ce au dat cu nasul de zapada pentru prima data
Animalele dragalase pot cauza o reactie foarte bizara in creierul oamenilor
“Pe scurt, in cazul oamenilor care au acest reactie de “efectiv nu pot suporta cat de dragut e ceva” apare aceasta agresivitate cauzata de dragalasenie,” a declarat Katherine Stavropoulos, un profesor din cadrul Universitatii din California.
“Studiul nostru subliniaza ideea potrivit careia aceasta agresivitate e modul in care creierul “se calmeaza”, prin medierea acestei senzatii pe care o simt oamenii atunci cand sunt coplesiti,” a continuat Stavropoulos.
Citeste si: Cum sa-ti dresezi catelusul
Cercetatorii cred ca acest fenomen s-a dezvoltat pentru ca oamenii sa continue sa aiba grija de animale si bebelusi pe care le considera draguti, potrivit Daily Mail.
“De exemplu, daca te simti blocat de cat de dragut e un bebelus - atat de mult incat efectiv nu poti avea grija de el - acel copil o sa moara de foame.”
Stavropoulos si-a bazat studiul pe activitatea neuronala pe care a observat-o in cazul participantilor ce au simtit aceasta agresivitate. Rezultatele cercetatorii sustin premisa potrivit careia sistemul mental de recompansare si sistemul emotional sunt implicate in acest fenomen.
Citeste si: Cum poti preveni si trata problemele dentare comune ale catelusului tau
“E un rezultat foarte interesant, pentru ca ne confirma ipoteza originala potrivit careia sistemul de recompensare e implicat in fenomenul de agresivitate cauzata de dragalasenie,” a concluzionat Stavropoulos.
Reactia violenta cauzata de vederea animalele dragalase e doar modul creierului nostru de a se asigura ca vom avea grija de fiinte mai neajutorate decat noi. Chiar daca fenomenul poate parea bizar, nu e unul periculos.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”
- Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari