Decizia de a avea un acvariu cu pești poate veni cu anumite întrebări legate de pașii care trebuie urmați pentru a crea un mediu proprice viitoarelor voastre ”animale” de companie. De la tipul de acvariu, până la pH-ul apei și tipul de mâncare, iată pașii de care trebuie să ţii cont înainte de a cumpăra pești de acvariu.
Găsiți un magazin de încredere
Acesta este primul și cel mai important pas pentru a avea pești sănătoși. Asigurați-vă că nu există pești morți care plutesc în acvariu, un magazin bun îi va elimina imediat. Nu cumpărați niciodată pești dintr-un acvariu care conține pești bolnavi sau pești cu pete albe mici (boala gris).
În cele din urmă, asigurați-vă că personalul știe ce face. Puneți întrebări specifice, cum ar fi ciclul azotului, cât de mare va crește un anumit pește și ce temperatură este ideală pentru o specie. Dacă nu știu răspunsurile, nu ar trebui să aveţi încredere că vă vor furniza peşti sănătoşi şi bine îngrijiţi.
Achiziționați truse de testare a apei
Ar trebui să folosiţi truse care vă testează apa pentru a detecta prezența amoniacului, nitraților și nitriților, deoarece concentrațiile ridicate ale acestor substanțe pot fi letale.
Ce pește ar trebui să cumperi?
Alegeți peștii care vor trăi fericiți în apa pe care o puteți furniza pentru ei.
Dacă nu sunteți gata să investiți într-un încălzitor de apă, de exemplu, optați pentru pești aurii, care trăiesc în apă mai rece. De asemenea, testați pH-ul apei și alegeți peștii care vor trăi bine în intervalul pH al apei de care dispuneți.
Citeşte şi: Cele mai bune animale de companie pentru apartament
Cunoașteți dimensiunea acvariului
Mărimea acvariului determină atât tipul și numărul peștilor care pot trăi în el, dar și timpul de care tu ai nevoie că să te ocupi de el. Daca ești la început, alege un acvariu fie de 30, fie de 60 L, care este deja echipat cu filtrul și încălzitorul potrivit.
Plasează acvariul într-un loc accesibil, ferit de lumina directă a soarelui, de aerul rece și de surse de căldură precum caloriferele sau radiatoarele. Aseaza-l pe o suprafață dreaptă care îi poate susține greutatea fară probleme.
După ce aranjați acvariul
Hrăniţi-vă peștii cu o mâncare variată, nu doar fulgi. Alegeți să-i hrăniți cu diverse alimente, precum cele liofilizate ori cele proaspete sau vii.
Aveți grijă la alge
Algele sunt bune în dieta peștilor, dar prea multe pot conduce la o calitate proastă a apei. Dacă vă hrăniți peștii cu prea multe alge, acestea se pot depune pe pereții acvariului, rezultând într-o apă murdară.
Ar trebui să înlocuiți 25% din apa din acvariu cel puțin o dată la 2 săptămâni.
Aveți grijă la utilizarea medicamentelor eliberate fără rețetă
Dacă considerați că peștele vostru este bolnav, apelați la un medic veterinar înainte de a-i administra medicamente. Antibioticile pot ucide bacteriile bune împreună cu cele rele și pot determina creșterea nivelului de amoniac, care este toxic pentru pesti.
- Te-ar putea interesa si:
- Peștii dintr-un acvariu situat într-un mall din Ankara, hrăniți cu biberoane. Copiii abia și-au stăpânit entuziasmul
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Moarte în masă a peştilor în fluviul Oder, între Polonia şi Cehia. Care este motivul