Ultimele studii arata ca cel mai bun prieten al omului a fost imblanzit acum zeci de mii de ani si o noua cercetare ne poate arata, in sfarsit, cum a fost posibil acest fenomen.
Se pare ca imblanzirea cainilor a avut loc mult mai devreme decat se credea pana acum. Studii recente demonstreaza ca momentul crucial in evolutia canina nu a avut loc acum 11.000 - 16.000 de ani, ci mai degraba acum 27.000 - 40.000 de ani, scrie smithsonianmag.com.
Citeste si: Fenomen impresionant! Un experiment de zeci de ani a demonstrat ca vulpile pot fi imblanzite
Insa aceasta descoperire nu poate oferi un raspuns clar pentru modul in care au fost imblanziti cateii. In acest moment, exista doua variante acceptate de lumea academica: fie lupii, stramosii cainilor, au inceput sa urmeze oamenii, o sursa de hrana sigura, fie stramosii nostri au adoptat pui de lupi si acestia s-au inmultit in captivitate.
Un nou studiu demonstreaza modul in care cainii ar fi putut fi domesticiti. Subiectul studiului este insa vulpea. Dupa 60 de ani de cercetare, oamenii de stiinta au reusit sa reproduca relatia om - caine si in cazul vulpilor. Evolutia de mii de ani prin care au trecut cainii a fost concentrata in doar 6 decenii, iar rezultatele indica o trasatura vitala in procesul de imblanzire, scrie nautil.us.
Citeste si: Cainii nascuti primavara, “ca lupii”, sunt mai sanatosi
Se pare ca atat vulpile, cat si stramosii cainilor care erau mult mai blanzi aveau sanse mult mai mari sa fie domesticiti. Aceasta blandete nu este un simplu comportament, ci este o componenta genetica ce le-a permis anumitor animale sa se apropie de oameni si de o sursa de hrana constanta.
Citeste si: Ai adoptat un catel? Cum sa il faci sa se simta ca acasa din primele zile
Modificarile genetice nu se opresc la atitudinea fata de oameni. Prin inmultirea repetata a unor exemplare cu aceeasi componenta genetica, animalele incep sa adopte trasaturi pe care oamenii le indragesc. In aceasta categorie intra trasaturile adorabile atunci cand sunt pui si imitarea sunetelor produse de bebelusi.
Aceasta anomalie a fost incurajata de oameni si a dus la aparitia primilor caini. Schimbarile genetice au continuat de-a lungul anilor, insa acest moment in evolutia cainilor este cel mai important pas in imblanzirea lor.
- Te-ar putea interesa si:
- Poliția a primit o alertă despre un lup sălbatic. Când au văzut ce era de fapt animalul, oamenii legii au rămas șocați
- Cel mai adorabil moment dintre un Golden Retriever și un pui de cățel. Cei doi patrupezi se îmbrățișează în timp ce sunt filmați
- Un pui de Rottweiler a uimit întreg internetul. La doar 15 luni cântărește 38 de kilograme: „Este superb”