Exista mai multe animale ce folosesc pigmenti pentru a imita mediul inconjurator, dar doar cateva au evoluat pana in punctul in care corpurile lor sunt aproape complet transparente.
Pentru a atinge nivelul de camuflare invizibila, vietuitoarele trebuie fie sa lase lumina sa treaca prin corpurile lor transparente, fie sa controleze modul in care lumina se refracta, astfel incat aceasta sa nu ajunga inapoi la cei care le privesc.
Acest fenomen poate fi regasit in special in ocean, la adancimi impresionante, dar exista cateva animale de suprafata ce reusesc sa devina aproape invizibile.
Iata cum reusesc sa se camufleze:
Caracatita de sticla
In ocean, un corp invizibil este una dintre cele mai bune strategii de supravietuire. Caracatita de sticla (sau Vitreledonella richardi) traieste la 300 - 1000 m sub suprafata, in ape tropicale si subtropicale si poate deveni invizibila, cu exceptia tractului digestiv, nervilor optici si ochilor.
Lumina trece complet prin majoritatea corpului caracatitei, dar ochii opaci lasa umbre si pot atrage atentia pradatorilor. Caracatita a evoluat pentru a minimiza sansele sa fie detectata. Are ochii alungiti si studiile demonstreaza ca se misca in asa fel incat poate lasa o umbra minima, potrivit bbc.com.
Citeste si: Animalul marin care poate atinge o lungime de peste 27 m. Anatomia lui e spectaculoasa
Viermele tomopteris de mare adancime
Acest animal are doua strategii pentru a evita pradatorii. Are un corp aproape transparent, dar, paradoxal, poate emite o lumina puternica albastra. Pentru a se proteja, viermele poate elibera o parte lucioasa a corpului numita parapodia. Pradatorul se va repezi catre parapodia si viermele va supravietui.
Salp de mare
Salpul de mare seamana cu un cilindru complet transparent si se hraneste in timp ce inoata. Creatura neobisnuita filtreaza fitoplanctonul din apa prin corpul gelatinos. Desi seamana cu o meduza, specia este mai inrudita cu pestii, pentru ca are inima, branhii si se poate reproduce sexuat.
Citeste si: Top 5 animale cu cele mai scurte vieti. Ce vietuitoare traieste doar 24 de ore
Amfipod hyperiid
O crustacee asemanatoare cu un crevete, amfipodul hyperiid reuseste nu doar sa devina invizibil, dar foloseste un fel de “nanotehnologie”. Crustaceea are piciorusele acoperite de protuberante, cu marimi intre 100 si 300 de nanometri, capabile sa minimizeze de aproape 100 de ori lumina care se reflecta de pe corpul lor.
Fluturele cu aripi de sticla
Se gasesc mai putine animale transparente la suprafata pentru ca lumina trece prin aer, nu prin apa, asa ca diferenta intre indicele de refractie al tesutului animalelor si cel aerului este mai mare.
Chiar daca nu este complet invizibil, fluturele cu aripi de sticla (sau Greta oto) are aripile transparente. Cercetatorii au descoperit ca aripile sunt dotate cu o serie de nano-piloni de marimi diferite, ce permit luminii sa treaca prin aripa, in loc sa se reflecte.