Bunicile balene ucigase sunt o resursa de neinlocuit pentru nepotii lor. Potrivit unui nou studiu, sansele de supravietuire ale tinerei generatii cresc semnificativ in apropierea bunicilor, mai ales daca acestea au trecut prin menopauza, scrie BBC News.
Pana acum, s-au descoperit doar 5 specii in care a fost observat procesul de menopauza: balene ucigase, balene pilot cu aripioare scurte, balene beluga, narvali si oameni.
Citeste si: “Apocalipsa balenelor ucigase”. Ce fenomen va ucide jumatate din populatia acestor mamifere marine
In cazul oamenilor exista dovezi ca bunicile ajuta la supravietuirea nepotilor intr-un fenomen numit “efectul de bunica” si se pare ca acelasi proces are loc si in cazul balenelor ucigase.
“Daca o bunica moare, in anii dupa decesul ei, nepotii ei au sanse mai mari sa moara,” a declarat conducatorul studiului, Dan Franks, din cadrul Universitatii din York. Studiul a fost publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences USA.
Citeste si: Mamele balena soptesc puilor pentru a se apara de pradatori. Cum reusesc
Cercetatorii au analizat 36 de ani de date vizuale ale doua populatii de balene ucigase din apropierea coastei Canadei si SUA. Fiecare populatie era formata din mai multe grupuri de familii.
Potrivit lui Franks si echipei sale, bunicile au un rol de conducere important. De cele mai multe ori inoata in fruntea grupului, in cautare de hrana. Potrivit cercetatorilor, pentru ca nu se mai pot reproduce, “probabil sunt intr-o pozitie mai buna sa conduca grupul”.
Citeste si: VIDEO: Imagini rare surprinse cu un pui de balena cu cocoasa la doar cateva clipe dupa nastere
Franks sustine ca efectul bunicilor a fost cu atat mai mare in perioade mai primejdioase, precum cele in care exista un deficit de somon. Femele orca mai in varsta au fost observate in timp ce isi hraneau copiii si nepotii cu peste.
Mai mult, bunicile pot adopta si rolul de dadaca. “Atunci cand o mama se scufunda pentru a prinde peste, bunica poate sta cu nepotii,” a declarat Franks.
Citeste si: Balenele ucigase din apropierea Marii Britanii vor disparea. Care e motivul
Un alt motiv pentru care prezenta bunicilor e importanta e si lipsa competitiei - daca femelele in varsta si fetele lor s-ar reproduce in acelasi timp, puii ar fi in competitie directa pentru resurse si timp din partea rudelor. Asa, bunicile se pot ocupa de cresterea nepotilor si asigurarea propagarii genelor proprii.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- A salvat un pui de animal, crezând că este o pisică, dar când a crescut i-a șocat pe toți. Ce era, de fapt, animalul