Rechinul alb e unul dintre cel mai recunoscuti pradatori din intreaga lume, insa in anumite zone incepe sa piarda teren in fata unei rude apropiate. O alta specie incepe sa domine apele din jurul Africii de Sud, scrie Forbes.
Rechinii albi erau foarte raspanditi in apele din apropierea Insulei Focilor, din Africa de Sud, insa, din 2015, au fost observate din ce in ce mai putine examplare, ceea ce a ingrijorat cercetatorii. Un nou studiu si-a propus sa afle mai multe detalii despre acest fenomen.
“In 2017 si 2018, numerele au atins pragul minim, rechinii albi dispareau complet din observatiile noastre pentru saptamani si luni la rand,” a declarat conducatorul studiului, Neil Hammerschlag, din cadrul Universitatii din Miami. “Motivele pentru declinul lor nu sunt cunoscute inca, insa am putut observa ce se intampla intr-un ecosistem atunci cand dispare pradatorul principal.”
Rechinii albi din zona au fost studiati timp de 18 ani
Studiul, ce a fost realizat pe o perioada de 18 ani, a scos la iveala repercusiuni neasteptate ale declinului rechinilor albi. “In 18 ani de observare la Insula Focilor, nu am vazut niciodata rechini Notorynchus cepedianus in studiile noastre,” a declarat coautorul studiului, Chris Fallows. “Dupa ce au disparut rechinii albi in 2017, rechinii Notorynchus cepedianus au inceput sa apara pentru prima data si numerele lor sunt in continua crestere.”
Citeste si: Motivul neasteptat pentru care rechinul masiv megalodon a disparut
Rechinii Notorynchus cepedianus (sau rechinii cu sapte branhii) nu sunt raspanditi in zona studiata, insa sunt pradatori de temut in alte regiuni ale coastei. Sunt considerati o fosila vie si, alaturi de rechinii albi si balenele ucigase, sunt pradatori de top in apele sudice.
Din anul 2000, echipa a petrecut peste 8.000 de ore observand rechinii albi. In tot acest timp, au inregistrat 6.333 de instante in care au fost vazuti rechini. Datele arata ca populatia de rechini albi a fost constanta pana in 2015. In timpul absentei pradatorului, in 2017 si 2018, echipa a reperat rechinii Notorynchus cepedianus de 120 de ori.
Citeste si: Cercetatorii au capturat un “rechin preistoric” cu 300 de dinti. Cum arata vietuitoarea incredibila
Nu se stie exact de ce au disparut rechinii albi din zona, insa aflarea cauzei e o prioritate a cercetatorilor. Printre posibilele teorii se numara pescuitul excesiv, pierderea habitatului si schimbarea conditiilor mediului.
Un alt posibil motiv pentru disparitia rechinilor albi e aparitia unor balene ucigase ce vaneaza rechini. Aceste mamifere consuma ficatul rechinilor, ce e bogat in grasimi, si ar putea reprezenta inca o cauza pentru declinul ingrijorator al speciei.
Studii anterioare au demonstrat ca disparitia unui pradator de top poate schimba permanent un ecosistem si poate duce la distrugerea sa. Daca rechinii albi nu vor mai vana in apele sudice din apropierea Africii, ecosistemul ar putea fi grav afectat.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Numărul de atacuri neprovocate ale rechinilor, în scădere la nivel mondial în 2022