Acum 5 ani, 3 balene au esuat pe tarmul insulei Hokkaido, din Japonia. Desi semanau cu balenele cu cioc, unele dintre cele mai enigmatice mamifere marine din lume, testele ADN au demonstrat ca e vorba de o specie diferita.
Mai mici si cu o culoare mai inchisa decat balena lui Baird (Berardius bairdi), cele trei balene erau evident distincte de celelalte balene cu cioc observate pana atunci. Acest tip de balene sunt greu de zarit si studiat in natura pentru ca isi petrec majoritatea timpului la adancimi de 3.000 m, unde se hranesc cu pesti de pe fundul oceanului si cu calamari gigant, potrivit BBC.
Citeste si: Motivul pentru care sunt vazute din ce in ce mai multe balene fara coada
Dupa ce testele ADN au demonstrat ca balenele nu apartin niciunei specii cunoscute, cercetatorii au continuat sa testeze 178 de schelete de balene cu cioc (numite si zifiide) expuse in muzeele din toata lumea. Au fost gasite alte 3 mostre de ADN ce au confirmat teoria cercetatorilor: animalul marin extrem de rar apartine familiei zifiidelor, dar e o specie cu totul deosebita.
Localnicii sustin teoria cercetatorilor. Ei au si un nume pentru aceasta balena, karasu, ceea ce inseamna cioara sau corb, oferit animalului datorita marimii mici si a pielii inchise la culoare. Momentan, noua specia e numita de cercetatori doar ca “varianta neagra” a balenei lui Baird.
Cercetatorii spera sa observe balena in natura si sa ii studieze comportamentul. Legile din Japonia le ingreuneaza munca, insa, pentru ca vanatul balenelor e legal in continuare.
Citeste si: Zeci de specii noi descoperite in 2 saptamani. Cum arata animalele neobisnuite si unde au fost gasite
“In studiile nostre observam ca balenele sunt foarte sociabile si au relatii de durata intre ele. Cu cat invatam mai multe despre ele, devina din ce in ce mai putin acceptabil sa fie vanate in secolul 21,” a declarat Erich Hoyt, cercetator la institutul de Conservare a Delfinilor si Balenelor.
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un miracol că suntem în viață"
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”