In cel mai adanc punct din ocean traieste un peste de culoare roz, cu lungime de aproape 30 de cm, al carui aspect a fost asemanat cu un mormoloc. Aceasta specie reuseste sa supravietuiasca in Groapa Marianelor, in ciuda presiunii enorme de la acea adancime, scrie National Geographic.
La o adancime de 7.000 de m, in Groapa Marianelor, acesti pesti traiesc in bezna totala, unde corpul lor e supus unei presiuni de 1.000 de ori mai mare decat cea de la suprafata. Vietuitoarele Pseudoliparis swirei se gasesc din abundenta in acest mediu si chiar sunt pradatorii de top.
Citeste si: Trei specii noi au fost descoperite la 6.5 km adancime
Un nou studiu publicat in Nature Ecology & Evolution, o echipa de cercetatori din China a studiat anatomia, genele si proteinele acestei specii si a descoperit cateva particulariti neobisnuite.
Anatomia neobisnuita a pestilor din Groapa Marianelor ii ajuta sa supravietuiasca in adancuri
In primul rand, pestii au goluri in cap, ceea ce “i-ar putea ajuta la echilibrarea presiunii interne cu cea externa,” a declarat conducatoarea studiului, Kun Wang. Daca pestii ar fi avut craniul intact, exista riscul sa fie zdrobiti din cauza presiunii.
Citeste si: Zeci de specii noi descoperite in 2 saptamani. Cum arata animalele neobisnuite si unde au fost gasite
Oasele pestilor nu sunt coompuse in totalitate de tesut osos - in mare parte, sunt formate din cartilaj. Cercetatorii au descoperit ca specia prezinta o mutatie a genei responsabile de calcifiere si, astfel, oasele creaturilor sunt mai flexibile si mai rezistente la presiune.
Pestii prezinta de asemenea o cantitate ridicata a substantei N-oxid-trimetilamina (TMAO), ce ajuta la stabilizarea proteineilor. Majoritatea animalelor au o singura copie a acestei gene - acesti pesti au 5.
Pestii din Groapa Marianelor nu au ochi functionali si nu au raspund la stimulii de lumina emisi de dispozitivele cercetatorilor, pentru ca nu au fotoreceptorii necesari. Aceste creaturi din adancuri s-au adaptat la mediul extrem si pot supravietui in bezna totala.
- Te-ar putea interesa si:
- Peștii dintr-un acvariu situat într-un mall din Ankara, hrăniți cu biberoane. Copiii abia și-au stăpânit entuziasmul
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF