Gheata e vitala pentru ursii polari si numeroase alte vietuitoare din regiunea arctica. Din pacate, in ultimii ani, gheata se topeste mult mai repede, ceea ce pune in pericol supravietuirea acestor mamifere impresionante, scrie National Geographic.
Potrivit Centrului National de Zapada si Gheata, in 2019 a fost inregistrat unul dintre cele mai mici niveluri de acoperire cu gheata a Arcticului din ultimii 40 de ani.
“Aceasta tendinta a ghetii de pe mare din Arctic e grija principala,” a declarat Andrew Derocher, expert in ursi polari din cadrul Universitatii din Alberta. “Acum asteptam sa vedem ce schimbari aduce primavara.”
Citeste si: Top 10 animale aflate in pericol din cauza incalzirii globale. Ce vietuitoare ar putea sa dispara
O primavara mai friguroasa permite stratului de zapada sa reziste o perioada mai lunga, asa ca ursii polari pot avea acces la tipurilor lor preferate de mancare. Daca temperaturile vor creste, atunci accesul lor la hrana va fi limitat, ceea ce pune in pericol vietile a numerosi ursi.
“In cazul ursilor polari, cei mai grasi supravietuiesc,” a continuat Derocher. Ursii cu un strat mai gros de grasime au sanse mai bune sa supravietuiesca vara, cand hrana nu e atat de abudenta sau, in unele locuri, inexistenta. Femelele au nevoie de energie pentru a naste si alapta puii.
Gheata e vitala pentru ursii polari si ecosistemul arctic
Peste 70% din dieta ursilor polari (cel putin in cazul a 3 populatii identificate in nordul Canadei) depinde de algele ce cresc pe gheata de pe mare, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul PLOS ONE.
Ursii polari nu mananca gheata marina, insa creaturile pe care ei le consuma se hranesc cu aceste alge. Acesti pradatori mananca foci si, in unele regiuni, delfini albi. Aceste doua specii se hranesc cu peste si alte creaturi ce consuma la randul lor zooplancton, al carui sursa principala de hrana e compusa din algele de pe gheata de mare.
Citeste si: VIDEO: Primele imagini cu un pui de urs polar nascut intr-o gradina zoologica din Berlin
Dupa fiecare iarna arctica lunga, temperaturile de primavara stimuleaza dezvoltarea algelor, o sursa perfecta de hrana pentru creaturi mici precum copepode, amfipode si zooplancton.
Aceste alge sunt “mai mici decat latimea unui fir de par”, potrivit lui Thomas Brown, biolog marin in cadrul Asociatiei Scotiene a Stiintelor Marine. Aceste mici organisme au un impact masiv asupra ecosistemelor polare.
Citeste si: A fost votat cel mai gras urs din SUA! Cum arata castigatorul masiv
Derocher aseamana algele de pe gheata marina cu solul dintr-o padure. “E un substrat esential pentru ecosistem.”
Daca incalzirea globala va continua, gheata din zona arctica va fi in pericol. Pierderea ei va pune sub semnul intrebarii nu doar supravietuirea ursilor polari, o specie pe cale de disparitie, ci si a intregului ecosistem.
- Te-ar putea interesa si:
- Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
- Un urs a fost poreclit Oreo, după ce a „jefuit” mai multe case în căutare de biscuiți. Imaginile cu animalul au devenit virale
- Reacția unei femei când un urs îi apare în fața ușii: „Uită-te la tine! Fii băiat bun și închide ușa”