Incalzirea globala este unul dintre cele mai mari pericole din ziua de azi. Schimbarea climei cauzeaza fenomene meteorologice devastatoare, precum uraganele masive ce au distrus orase intregi din SUA si insule din America Centrala, si modificarea ecosistemelor de care depind nenumarate specii din intreaga lume.
Cresterea temperaturii apelor poate fi fatala nu doar pentru speciile care depind de mari si oceane, dar si pentru speciile terestre. Din pacate, conform ultimelor estimari, fara masuri drastice, incalzirea globala nu se va opri si va cauza nenumarate tragedii pe viitor, precum disparitia unor specii vitale pentru ecosistemele lor.
Iata topul animalelor aflate in pericol din cauza incalzirii globale:
10. Broasca pestrita columbiana
Schimbarea climei pune in pericol amfibienii, care au nevoie de conditii de umezeala pentru a se reproduce si pentru a evita desicarea. Conditiile climaterice din Parcul National Yellowstone pun in pericol populatia de broasca pestrita columbiana si incalzirea globala cauzeaza raspandirea fungusului Batrachochytrium Dendrobatidis. Fungusul poate infecta foarte rapid broastele si reprezinta un pericol ingrozitor pentru toti amfibienii din lume, potrivit onekindplanet.org.
9. Coralul Staghorn
Populatia de coral Staghorn a scazut cu 80% din anii ‘70 pana astazi din cauza incalzirii globale. Acest tip de coral e foarte expus la procesul de albire (atunci cand coralii elimina algele care ii asigura hrana prin simbioza). Mai mult, distrugerea coralilor prin cresterea temperaturii elimina un intreg ecosistem in care traiesc nenumarate alte specii.
8. Pika americana
Inrudita cu iepurii, pika nu suporta temperaturile ridicate. Vietuitoarea a tot migrat mai sus pe munti, insa cercetatorii se tem ca nu avea unde sa se mai ascunda de schimbarile climei. In anumite regiuni, populatiile de pika au disparut complet.
Citeste si: Specii pe cale de disparitie in Romania. Unele mai au doar cateva exemplare in salbaticie
7. Pinguinul Adelie
Peninsula Antarctica de Vest e una din zonele care se incalzesc cel mai repede de pe Terra. Astfel, regiunile ei in care isi construiesc pinguinii cuiburile nu mai sunt potrivite pentru cresterea puilor. Mai mult, ridicarea temperaturilor apelor inseamna ca hrana principala a pinguinilor, anumite specii de pesti, incepe sa dispara.
6. Testoasa marina Leatherback
Numita dupa carapacea ei unica, ce are aspectul unei geci de piele neagra, testoasa marina Leatherback cantareste aproape jumatate de tona. Specia e in pericol din cauza incalzirii globale, a capturilor accidentale, poluarii si a braconajului.
Cresterea nivelului apelor cauzeaza pierderea cuiburilor si sexul puiului de testoasa e determinat de temperatura nisipului in care isi depoziteaza ouale - nisipul mai cald rezulta in pui de sex feminin si nisipul mai rece in pui de sex masculin. Daca incalzirea globala va continua, majoritatea puilor vor fi de sex feminin si perpetuarea speciei va deveni intai foarte dificila si mai apoi imposibila.
Citeste si: Cele mai mari reptile de pe Terra
5. Koala
Koala au o singura sursa de hrana: frunzele de eucalipt. Nivelul ridicat de dioxid de carbon din aer reduce valoarea nutritionala a funzelor, ceea ce inseamna ca animalele sufera de subnutritie si infometare. Mai mult, temperaturile ridicate cresc riscul incendiilor si Koala vor fi fortati sa coboare mai des din copaci in cautarea apei, ceea ce ii expune pradatorilor si accidentelor de masina.
4. Codul atlantic
Acest peste a fost victima pescuitului excesiv timp de decenii. Chiar daca noile legi de protectie au ajutat populatia sa isi revina treptat, incalzirea apelor a afectat iar codul atlantic si numarul exemplarelor a scazut vertiginos din nou.
3. Fluturele monarh
Migreaza de pe continentul Americii de Nord spre zone mai calduroase, insa acest proces poate fi intrerupt de vremea instabila si fenomene naturale extreme. Mai mult, omizile monarh se pot hrani doar cu planta alior, o sursa de hrana care se imputineaza pe zi ce trece.
Citeste si: Animale care sunt aproape invizibile. Cum reusesc sa se camufleze
2. Foca Pusa Hispida
Hrana preferata a ursilor polari si la fel de dependente de gheata polara ca pradatorii lor, focile Pusa Hispida sunt intr-o situatie critica. Incalzirea vremii inseamna topirea timpurie a ghetarilor, asa ca puii sunt despartiti fortat de mamele lor. Mai mult, cu cat se incalzeste apa, cu atat creste riscul aparitiei parazitilor, pe care focile ii transporta apoi in timpul migratiei fortate spre zonele mai friguroase.
1. Ursul polar
Una dintre emblemele luptei impotriva schimbarii climei, ursii polari sunt in pericol din cauza topirii ghetarilor din habitatul lui arctic, de care au nevoie pentru a putea vana sursa lor principala de hrana, focile. Pentru ca nu mai au portiuni de gheata plutind in ocean de pe care pot vana, ursii sunt fortati sa se aventureze pe mal, unde pot intra in conflict cu oamenii.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
- O imagine uimitoare a unui urs polar adormit pe un aisberg în derivă, câştigătoare a premiului "Wildlife Photographer of the Year Peopl
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii