Leoparzii cu blana neagra sunt extrem de rari in Africa, motiv pentru care observarea unui exemplar in natura a atras atentia lumii stiintifice. Animalul, primul de acest fel vazut de mai bine de un secol, a fost descoperit in Kenya, scrie National Geographic.
Nick Pilfold, un biolog ce locuieste in Kenya, a auzit zvonuri locale despre un leopard negru. Ajutat de echipa sa, Pilfold a montat mai multe camere in zona Loisaba, la inceputul anului 2018.
In scurt timp, camerele au surprins dovada clara a existentei unui exemplar melanic - o femela tanara, ce se afla in compania unui leopard cu blana normala, cel mai probabil mama sa.
Citeste si: Stiai? Motivul pentru care leoparzii mananca in copac
Melanismul, opusul albinismul, e rezultatul unei gene ce cauzeaza un surplus de pigment in pielea sau parul unui animal, ceea ce il face sa para negru. Au existat mai multe zvonuri despre leoparzi ce au melanism in Kenya, insa aceasta e prima data in 100 de ani cand exista dovezi stiintifice.
Un alt leopard negru a fost fotografiat in 1909
Ultima dovada a unui leopard negru in Africa e o fotografie realizata in 1909 in Addis Abada, Etiopia, ce face parte din colectia Muzeului National de Istorie Naturala din Washington. Pilfold si-a publicat studiul in Jurnalul African de Ecologie.
“Aproape toata lumea are o poveste ce include observarea unui leopard negru, a ajuns aproape un animal mitologic,” a declarat Pilfold. “Chiar si atunci cand vorbesti cu ghizii mai batrani din Kenya, de pe vremea cand vanatoarea era legala (in anii 50 - 60), se stia ca nu vanezi leoparzi cu blana neagra. Daca ii vedeai, nu ii luai.”
Exista noua subspecii de leopard ce traiesc in mai multe zone din lume, de la Africa la estul Rusiei. Se crede ca 11% din leoparzii de astazi au melanism, insa majoritatea traiesc in Asia de sud-est, unde padurile tropicale ofera mai multa umbra.
Citeste si: Statistica ingrijoratoare: exista mai multi tigri in curtile americanilor decat in natura
Se crede ca melanismul ofera o metoda de camuflare in plus in aceste habitate, inca un avantaj pentru pradatori. In Africa, leoparzii cu blana neagra - uneori numiti si pantere negre - par sa traiasca predominant in zone semi-aride cu multe tufisuri.
Faptul ca femela tanara se afla in compania mamei sale sugereaza ca pigmentatia ei deosebita nu a avut un impact negativ asupra relatiilor familiale.
Citeste si: Leii ar putea disparea pentru totdeauna. Motivul pentru care specia e in pericol
Leoparzii cu blana neagra sunt atat de rari in Africa incat cercetatorii nu stiu daca mutatie genetica responsabila de infatisarea lor e aceeasi ce cauzeaza melanismul in leoparzii asiatici. Mai multe studii sunt necesare pentru a determina daca aspectul ambelor subspecii se datoreaza aceleiasi gene.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Cum arată un rechin înainte să-și atace prada. Un fotograf a reușit să surprindă momentul când acesta și-a arătat dinții