La o adancime de 759 de m, in intuneric deplin, cercetatorii au surprins pentru prima data un calamar gigant in apele din apropierea SUA, scrie Washington Post.
Imaginile au fost surprinse in Golful Mexicului de o echipa de cercetatori aflata intr-o expeditie de cercetare finantata de Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei. Cercetatorii studiau efectul lipsei luminii asupra creaturile marine ce traiesc in “zona miazanoapte”, la 1.000 de m adancime.
Citeste si: VIDEO: Camuflaj perfect. O caracatita se “transforma” intr-o roca atunci cand se simte amenintata
Echipa de 23 de persoane a folosit o sonda speciala si a fost nevoita sa urmareasca ore intregi de filmari pentru a depista imaginile cu misteriosul calamar. Edith Widder, una dintre conducatoarele expeditiei, a descris episodul drept “una dintre cele mai uimitoare zile pe care le-am avut pe mare”.
Cercetatorii au folosit o sonda numita Medusa pentru a surprinde calamarul gigant
Cercetatorii au folosit un sistem special de camere elaborat de Widder, numit Medusa, ce foloseste lumina rosie (ce nu poate fi detectata de creaturile din adancuri). Sonda a fost deghizata intr-o meduza falsa ce emitea mecanismul de aparare bioluminescent al animalului, pentru a atrage pradatorii mari.
Citeste si: Animalul marin care poate atinge o lungime de peste 27 m. Anatomia lui e spectaculoasa
Cu doar cateva zile inainte de incheierea expeditiei de 2 saptamani, la 160 de km distanta de coasta New Orleans, cercetatorii au gasit calamarul gigant. La scurt timp, vasul lor a fost lovit de fulger in timpul unei furtuni si echipa s-a temut ca au pierdut video-ul de pe calculatoare, insa imaginile nu au fost afectate.
Michael Vecchione, zoolog din cadrul Administratiei, a confirmat ca cercetatorii au surprins intr-adevar misteriosul calamar gigant. Cercetatorii estimeaza ca avea o lungime de cel putin 3-3.7 m. Majoritatea datelor stiintifice despre aceasta specie se datoreaza exemplarelor moarte ce au ajuns pe plaje sau au fost recuperate din stomacul casalotilor.
Citeste si: Caracatitele categoric nu pot fi crescute in ferme. Ce avertizeaza expertii
“Are 8 brate mobile si doua tentacule ce pot taia,” a declarat Widder. “Are cei mai mari ochi dintre toate animalele descoperite pana acum si are un cioc ce poate rupe carnea. Are un sistem de propulsie ce-i permite sa inainteze sau sa inoate inapoi, are sangele albastru si 3 inimi. E o forma de viata uimitoare, absolut uimitoare, despre care noi nu stim foarte multe.”
Citeste si: Japonia va relua vanatoarea de balene din luna iulie, dupa o interdictie de 30 de ani
Surprinderea unui calamar gigant in mediul sau natural e o operatiune foarte dificila, motiv pentru care primele video-uri au fost surprinse abia in 2012, pe coasta Japoniei, cu ajutorul echipei lui Widder si a sondei Meduza. In 2004, cercetatorii japonezi au reusit sa fotografieze pentru prima data animalul si au luat si o portiune de tentacula.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Beluga rătăcită în apele Senei a fost extrasă de salvatori, dar a murit la scurt timp. Era slabă și într-o stare de sănătate precară