Japonia si-a anuntat iesirea din Comisia internationala privind vanatoarea de balene la finalul anului 2018, pentru a relua practica dupa o interdictie de 30 de ani, scrie BBC.
Pe data de 1 iulie, 5 nave de vanatoare vor din pleca din portul Kushiro, potrivit Japan Times. Se crede ca vor vana balene cu cioc in apele minicipiului Minamiboso pana in august, cand se vor indrepta in ape internationale, unde vor vana balene Minke pana in luna octombrie.
Citeste si: VIDEO: Imagini rare surprinse cu un pui de balena cu cocoasa la doar cateva clipe dupa nastere
Vanatoarea comerciala de balene a fost interzisa de Comisie in 1982, pentru a acorda o sansa speciilor sa isi revina. Peste 80 de tari au semnat tratatul din 1986, insa cateva dintre ele - Islanda, Norvegia, Rusia si Japonia - au continuat sa vaneze balene cu ajutorul unei precizari din proiect, ce permite vanatoarea “in scopuri stiintifice”, scrie The Independent.
Japonia a continuat sa vaneze balene pe durata interdictiei
Japonia a creat programul de cercetare stiintifica dedicat balenelor la 1 an dupa ce a intrat in vigoare interdictia. Tara a sustinut ca “mostrele biologice”, ce pot fi stranse doar prin uciderea balenelor, sunt esentiale pentru studierea varstei, sanatatii si comportamentului balenelor.
De la introducerea interdictiei, Japonia a ucis peste 32.000 de balene. Potrivit datelor din perioada decembrie-februarie 2017-2018, Japonia a ucis 333 de balene Minke in Antarctica, in ciuda faptului ca tara nu mai avea voie sa vaneze in acele ape din 2014, cand Australia a denuntat practica la Curtea de Justitie ONU. 120 dintre balene erau gravide.
In iulie 2018, Japonia a anuntat ca va cere Comisiei permisiunea de a reincepe vanatoare de balene si ca va tine cont de cotele stabilite. Dupa ce Comisia a refuzat cererea, Japonia s-a retras din acord in luna decembrie.
Citeste si: Canada a luat decizia istoria de a interzice tinerea in captivitate a balenelor si delfinilor
Vanatoarea de balene a reprezentat o parte importanta a refacerii economiei Japoniei dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa nu e foarte clar ce motive financiare ar exista acum. Tara sustine ca va ajuta la mentinerea traditiilor culturale, insa carnea de balena nu e o parte importanta a dietei japonezilor de astazi si cererea e scazuta.
Numeroase specii de balena sunt in pericol de disparitie si din ce in ce mai multe esueaza pe plaje din intreaga lume. Studii au demonstrat ca acest fenomen e cauzat de sonarele navelor, ce induc boala de decompresie in randul mamiferelor. Sunt necesare masuri drastice pentru protectia balenelor. Populatiile lor au fost decimate cu peste 90% in mai putin de doua secole, din cauza oamenilor.
Citeste si: O balena a esuat in Padurea Amazoniana si nimeni nu stie cum a ajuns acolo. Ce teorii au expertii
Japonia nu e singura tara ce a incalcat cerintele acordului. Norvegia s-a impotrivit interdictiei din motive culturale si anul trecut si-a crescut cota, de la 999 de balene ucise in 2017, la 1.278 in 2018. Islanda a iesit din acord in 1992, a revenit in 2002, insa a reluat vanatoarea de balene in 2006. La inceputul acestui an, a anuntat noi cote anuale de 209 balene cu inotatoare si 217 balene Minke pana in anul 2025.
- Te-ar putea interesa si:
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Secretul cântecului balenelor, descoperit. Sistemul unic din laringe
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare