Caracatitele sunt vietuitoare extrem de inteligente, maestre ale camuflajului, ce au perfectionat timp de zeci de milioane de ani metode de aparare impotriva pradatorilor, scrie National Geographic. Una dintre metodele cele mai impresionante e capacitatea lor de a se camufla, asa cum a demonstrat-o si un video viral.
Imaginile au fost surprinse de un scafandru in apropierea Coastei de Azur. Scafandrul s-a apropiat de o arie plina cu alge si pietre. La inceput, nu se vedea clar ca exista si o vietuitoare printre rocile subacvatice.
Citeste si: Animale care sunt aproape invizibile. Cum reusesc sa se camufleze
Caracatita a reusit sa se camufleze aproape perfect in mediul sau si sa imite structura denivelata a pietrelor inconjuratoare, insa atunci cand scafandrul s-a apropiat prea mult, s-a “transformat” in adevarata ei infatisare, scrie Daily Mail.
“In timpul unei scufundari in Coasta de Azur, in apropiere de Posidonia, caracatita si-a folosit cel mai bun camuflaj," a declarat scafandrul. “Cand m-a vazut, si-a schimbat culoarea si a disparut.”
Caracatita a inotat rapid departe de scafandru si a improscat cerneala in urma ei pentru a nu putea fi urmarita. In doar cateva momente, a disparut inapoi printre pietre.
Citeste si: Descoperire unica: cercetatorii au gasit o “gradina” de 1000 de caracatite. Ce cauzeaza fenomenul
Caracatitele sunt unele dintre cele mai inteligente vietuitoare de pe Terra. Pe langa abilitatea uimitoare de camuflare, ele se pot folosi si de jeturi de cerneala atunci cand sunt amenintate, pentru a-si induce in eroare pradatorii in timp ce evadeaza. Aceste nevertebrate au celule speciale de pigment ce le ajuta sa isi controleze culoarea pielii, asa cum o fac si cameleonii, si isi pot schimba si structura pielii pentru a se proteja.