Mai multi paianjeni au un aliat neobisnuit atunci cand vine vorba de procurarea cinei. Unele arahnide au evoluat pentru a “fura” hrana de la o sursa inedita - plantele carnivore, scrie National Geographic.
Unii paianjeni traiesc in plantele carnivore in forma de ulcior din Asia de sud-est si fura prada ce ajunge in plante. Un nou studiu demonstreaza ca o astfel de relatie e benefica atat pentru arahnide, cat si pentru plante.
“Am descoperit ca plantele carnivore in forma de ulcior ce contin paianjeni Thomisidae (sau paianjeni crabi) au prins o cantitate mai mare de anumite tipuri de prada, in special insecte mari ce zboara,” a declarat Weng Ngai Lam, un cercetator din cadrul Universitatii din Singapore si coautorul mai multor studii pe acest subiect.
Pe langa dieta normala de apa si soare, aceste plante carnivore consuma si insecte, ce sunt atrase de nectarul de pe buza plantelor in forma de ulcior. Aceasta suprafata devine alunecoasa - mai ales daca ploua - ceea ce impinge insectele in ulcior, unde lichidul digestiv le descompune.
Paianjenii traiesc in interiorul plantelor carnivore
Paianjenii crab galbeni (Thomisus nepenthiphilus) si rosii (Misumenops nepenthicola) se folosesc de aceasta capcana pentru a ajunge la prada primii. Pandesc insectele pe peretii interiori ai plantei si ataca insectele atunci cand cad inauntru. Daca ajung din greseala in lichidul digestiv, se pot catara afara cu ajutorul panzei.
Citeste si: Greu de crezut, dar adevarat: o specie de paianjen isi alapteaza puii. Cum e posibil
Lam si coautorii sai au vrut sa vada cum afecteaza aceasta relatie plantele carnivore. Intr-un studiu publicat in jurnalul Oecologia, au realizat mai multe experimente in laborator cu ajutorul plantelor, paianjenilor crab si mustelor de carne.
Mustele de carne sunt greu de prins de catre planta, insa nu si atunci cand e implicat un paianjen. Dupa ce paianjenii au mancat portia lor, “arunca” resturile insectei in lichidul digestiv al plantelor. Cercetatorii au descoperit ca plantele “aliate” cu un paianjen au prins mult mai multe muste decat cele fara.
Intr-un studiu mai recent, publicat in Jurnalul Ecologiei Animale, Lam si echipa sa au incercat experimentul in natura. Testul a demonstrat ca plantele carnivore ce beneficiaza de ajutorul paianjenilor au prins o cantitate mai mare de insecte. Chiar daca arahnidele fura o parte din nutrientii insectelor, per total, cantitatea de prada e mai mare pentru ambele specii.
“Acest gen de furt e, de fapt, benefic pentru plante - e un fel de schimb,” a declarat Lam.
Pe langa faptul ca cele doua specii se ajuta reciproc sa prinda hrana, plantele carnivore sunt si un mediu proprice pentru paianjeni.
“Ulciorul e un mediul sigur pentru paianjen pentru ca e protejat de pradatori. Sunt feriti de multe viespi parazitare ce vaneaza paianjenii,” a continuat Lam.
Citeste si: Parazitii care pot transforma furnicile in zombie si pot reanima mortii. Ce trebuie sa stii despre ei
Chiar daca relatia e una benefica si paianjenii au un mediu ideal pentru a scapa de “resturile” cinei, plantele carnivore reprezinta totusi un risc. Cercetatorii au descoperit mai multe resturi de paianjeni crabi in plante, insa nu stiu daca arahnidele au murit din alte cauze, dupa care au cazut in lichidul digestiv, sau daca acesta e un risc pe care si-l asuma pentru a avea o sursa de hrana sigura.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din lume
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- O femeie din Australia s-a trezit cu zeci de păianjeni pe cuptorul din bucătărie. Cât de periculoasă este arahnida