Un nou studiu trage un semnal de alarma privind populatia de insecte la nivel global. Numarul lor s-a redus drastic in ultimii ani si disparitia lor va duce la o extinctie mondiala catastrofala, scrie The Guardian.
Studiul, publicat in jurnalul Biological Conservation, sustine ca principala cauza a declinului masiv e agricultura intensiva si in special pesticidele folosite la nivel mondial. Urbanizarea si incalzirea globala sunt, de asemenea, factori importanti.
Citeste si: Mamiferele au nevoie de milioane de ani de evolutie pentru a-si reveni dupa impactul oamenilor
Potrivit analizei, 40% din speciile de insecte sunt in scadere si o treime sunt deja in pericol de disparitie. Aceasta rata de extinctie e de 8 ori mai rapida decat a mamiferelor, pasarilor si reptilelor. Masa totala a insectelor scade cu 2.5% pe an si populatiile ar putea disparea intr-un secol.
Disparitia insectelor va avea consecinte catastrofale
Daca nu se vor lua masuri drastice, vom avea de-a face cu “un colaps catastrofal al ecosistemelor naturale”, potrivit studiului.
“Daca pierderea speciilor de insecte nu va fi oprita, vor exista consecinte catastrofale atat pentru ecosistemele planetei, cat si pentru supravietuirea omenirii,” a declarat Francisco Sanchez-Bayo, din cadrul Universitatii din Sydney.
Citeste si: Specii pe cale de disparitie in Romania. Unele mai au doar cateva exemplare in salbaticie
Rata de disparitie de 2.5% din ultimii 25-30 de ani e socanta, potrivit lui Sanchez-Bayo. “E foarte rapida. In 10 ani, vom avea cu un sfert mai putin, in 50 de ani va mai ramane doar o jumatate si in 100 de ani nu vom mai avea nimic.”
Marimea populatiei umane si cat teren folosim pentru mancare, energie si alte bunuri determina cate specii vom pierde. Protejarea spatiilor salbatice e extrem de importanta, asa cum e si reducerea agriculturii industriale, bazate pe chimicale.
Citeste si: Protejati viespile. De ce avertizeaza cercetatorii ca trebuie tratate ca albinele
Combaterea incalzirii globale e vitala, mai ales pentru insectele din zona tropicala. Potrivit The Guardian, pentru a avea o sansa de a salva insectele si de a preveni o extinctie catastrofala, oamenii trebuie sa ceara actiuni clare si ferme din partea politicienilor, sa consume mai putine produse ce necesita o agricultura industrializata, precum carnea si produsele lactate, si sa zboare mai putin cu avionul.
- Te-ar putea interesa si:
- Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă
- Secretul ascuns în pânza de păianjen. Ce folosesc arahnidele pentru a-și prinde și ucide prada fără să o atingă
- Premieră în genetică: pui de calamar, născuți complet transparenți. Cum au reușit experții să creeze animalele neobișnuite