Albinele au fost antrenate sa detecteze foste mine de teren pe teritoriul fostei Iugoslavia. Insectele au reusit sa ghideze specialistii catre mine neexplodate din Croatia si sunt mai eficiente decat cainii antrenati special.
Proiectul a inceput inca din 2014, insa albinele au avut succes abia in luna Noiembrie a anului trecut. Expertii au folosit albine Apismellisera Carnica si le-au antrenat picurand sirop de zahar deasupra unor substante explozive.
“Le antrenam cu o versiune de recompensa, asa cum ai face cu un catel,” a declarat doctorul Gillander de la Universitatea St. Andrews, unul dintre expertii studiului. “Albinele zboara din stup si-si continua ziua normal, incearca sa gaseasca polen, dar in loc de polen gasesc bombe. E siropul de zahar, le atrage.”
Citeste si: Cum pot animalele foarte mici sa se miste foarte repede
Antrenarea albinelor e mult mai eficienta, rapida si ieftina decat antrenarea cainilor, potrivit Daily Mail. Insa exista o problema. Dupa cateva zile, albinele isi dau seama ca minele de teren nu sunt o sursa de hrana, asa ca nu mai sunt interesate de depistarea lor, asa ca antrenamentul trebuie sa o ia de la capat. Albinele sunt acompaniate de o drona in momentul expeditiei, pentru a putea identifica exact locatia minelor mai repede.
Insa albinele pot lucra pentru o perioada mai lunga decat cainii, care isi pierd interesul dupa doar 15 minute. Dupa ce albinele se intorc la stup, un echipament sepcial detecteaza urme de substante explozive pe corpul lor. Daca se identifica urme pe albine, expertii analizeaza imaginile dronei si identifica exact locul in care insectele au fost contaminate de acele substante.
Citeste si: Uniunea Europeana interzice insecticidele pentru a proteja albinele
Studiul demonstreaza ca albinele pot fi folosite pentru depistarea minelor de teren, insa mai multe detalii despre experiment nu au fost facute publice pana acum. Metoda albinelor ar putea fi raspunsul pentru identificarea si neutralizarea celor peste 110 milioane de mine de teren abandonate la nivel global, ce omoara sau ranesc 15.000-20.000 de oameni anual.
- Te-ar putea interesa si:
- Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit autoritățile
- Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din lume
- O plajă din Rhode Island, invadată de libelule. Roiul masiv a creat panică printre turiști