Populatia albinelor a scazut la nivel global si Uniunea Europeana incearca sa combata aceasta tendinta. Decizia va preveni folosirea anumitor substante ce pot afecta sanatatea albinelor si structura coloniilor.
Majoritatea celor 28 de state membre au votat pentru interzicerea insecticidelor ce contin trei tipuri principale de neonicotinoide (imidacloprid, clothianidin si thiamethoxam) in spatiile deschise. Noua reglementare va intra in vigoare pana la finalul anului.
Citeste si: Oamenii de stiinta au antrenat albine sa depisteze mine de teren
Insecticidele ce contin aceste substante vor putea fi folosite in continuare in sere permanente, unde nu exista riscul contactului cu albine.
Printre efectele nocive ale acestor substante se numara efecte asupra memoriei albinelor si reducerea numarului de regine. Insecticidele contamineaza solul si apa, dupa care ajung in florile polenizate de albine. Se estimeaza ca aproximativ 75% din productia mondiala de miere contine urme de neonicotinoide, scrie iflscience.com.
Populatia de albine a suferit la nivel international in ultimii ani nu doar din cauza insecticidelor puternice, dar si ca urmare a incalzirii globale, pierderii habitatului si parazitilor. Situatia este cu atat mai grava cu cat albinele polenizeaza peste 80% din florile de pe lume.
Citeste si: Top 10 animale aflate in pericol din cauza incalzirii globale. Ce vietuitoare ar putea sa dispara
Bayer Global, unul dintre producatorii substantei imidacloprid, a declarat ca este o “o zi trista pentru fermieri” si ca votul este o “afacere proasta pentru Europa”, scrie iflscience.com.
Insa oamenii de stiinta avertizeaza ca votul nu rezolva problema principala. Daca substantele interzise vor fi inlocuite cu altele, se va ajunge in acelasi punct. E nevoie de o restructurare durabila a agriculturii bazata pe folosirea minima a insecticidelor, conform nature.com.
- Te-ar putea interesa si:
- Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit autoritățile
- Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din lume
- O plajă din Rhode Island, invadată de libelule. Roiul masiv a creat panică printre turiști