Importanta viespilor pentru ecosistem a fost subestimata pana acum, insa numeroase studii recente au demonstrat nu doar importanta acestor insecte pentru mediu, ci si faptul ca sunt niste vietuitoare cu o inteligenta surprinzatoare, scrie CNN.
Un nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan si publicat in jurnalul Biology Letters a avut ca scop determinarea inteligentei viespilor. Potrivit rezultatelor, aceste insecte pot folosi o forma de rationament logic pentru a determina relatii necunoscute pornind de la factori cunoscuti.
Citeste si: Protejati viespile. De ce avertizeaza cercetatorii ca trebuie tratate ca albinele
Pot intelege ca daca X e mai mare decat Y si Y e mai mare decat Z, atunci X e mai mare decat Z, o abilitate considerata extrem de importanta pentru oameni. In ultimele decenii, cercetatorii au demonstrat ca alte vertebrate precum pasarile, maimutele si pestii au aceasta abilitate, numita inferenta tranzitiva.
Viespile au un comportament social mai complex decat cel al albinelor
Elizabeth Tibbetts, biolog din cadrul Universitatii din Michigan, a descoperit ca o nevertebrata ar putea avea aceeasi abilitate - viespea de hartie, ce se gaseste peste tot in lume si e recunoscuta datorita cuiburilor ce seamana cu hartia, create din lemn mestecat si saliva. Intepatura lor e toxica pentru oameni, insa e mai putin dureroasa decat cea a altor specii de viespe.
Citeste si: VIDEO: Au taiat un cuib de viespi in jumatate. Ce detaliu fascinant au descoperit in interior
Mai multe teste au fost realizate si pe albine, fara succes. Viespile au demonstrat un comportament social mai complex, asa ca Tibbetts a vrut sa vada daca folosesc si rationamentul logic.
A antrenat viespile sa distinga intre diferite perechi de culori. Viespile nu doar ca au recunoscut perechile de culori, dar au reusit sa le organizeze intr-o ierarhie atunci cand au fost introduse noi culori in test.
Citeste si: Lupta pe viata si moarte intre un gandac "karatist" si o viespe care voia sa-l transforme in zombie: VIDEO
“Acest test e un aport semnificativ la o arie de studiu in continua crestere axata pe faptul ca sistemul nervos minuscul al insectelor nu le limiteaza comportamentele sofisticate,” a declarat Tibbetts. “Nu sustinem ca viespile au folosit deductii logice pentru a rezolva problema, insa se pare ca apeleaza la factori cunoscuti pentru a crea inferente despre relatii necunoscute.”
In timp ce o colonie de albine are o singura regina si numeroase femele lucratoare de acelasi rang, coloniile viespilor de hartie au mai multe femele ce se pot reproduce si ce sunt in competitie directia pentru putere. In astfel de situatii, viespile sunt capabile sa creeze si sa manipuleze o ierarhie.
Citeste si: Parazitii care pot transforma furnicile in zombie si pot reanima mortii. Ce trebuie sa stii despre ei
“De exemplu, daca o viespe vede ca Jane castiga o lupta cu Lisa si acea viespe a castigat in trecut o lupta cu Jane, viespea o sa ajunga la concluzia ca probabil poate sa o invinga pe Lisa,” a concluzionat Tibbetts.