Un nou studiu arata ca cimpanzeii, urangutanii si celelalte primate sunt in pericol de disparitie daca nu se iau masuri drastice. Doua treimi din populatia totala a primatelor non-umane se afla in doar 4 tari si sunt amenintate cu extinctia, potrivit Daily Mail.
Din cele 439 de specii de primate non-umane din lume, cele aflate in cel mai mare pericol sunt gorilele, cimpanzeii si urangutanii, rudele noastre cele mai apropiate din natura. Majoritatea populatiei e concentrata in 4 tari: Brazilia (23% din populatia totala globala), Madagascar (23%), Indonezia (11%) si Republica Democrata Congo (8%).
Cele mai periculoase tari pentru supravietuirea animalelor sunt Indonezia si Madagascar, unde 94%, respectiv 97%, din populatia primatelor se afla in pericol de disparitie, potrivit studiului realizat de Universitatea Oxford Brookes.
Printre pericolele la care sunt expuse aceste primate se numara pierderea habitatului, instabilitatea politica, expansiunea comunitatilor umane, coruptie, putine surse de hrana si traficul ilegal. Daca nu se vor lua masuri drastice, peste 80% din populatia primatelor din natura va disparea pana la finalul secolului.
Citeste si: VIDEO: Imagini emotionante surprinse cu o gorila si puiul ei intr-o ipostaza extrem de rara
“Vom pierde foarte multe specii daca aceste tari, organizatiile internationale, tarile consumatoare si toti cetatenii nu vor actiona pentru a proteja populatiile de primate si habitatul lor,” a declarat Anna Nekaris, profesor de antropologie la Universitatea Oxford Brookes. “Oamenii nu inteleg ca daca ar consuma mai putin si ar face niste alegeri ecologice, precum reducerea consumului de plastic sau consumarea produselor crescute local, ar putea avea un impact direct asupra padurilor tropical si perpetuarea biodiversitatii.”
Pentru a ajuta primatele din natura, cetatenii tarilor dezvoltate trebuie sa reduca cererea pentru lemnul tropical, carne de vita, uleiul de palmier, soia, cauciuc, minerale si combustibili fosili, printre multe alte produse.
Citeste si: Reactii emotionante de la niste animale salbatice. Maimutele plang dupa prietenii ucisi
Industria uleiul de palmier e unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta urangutanii din Indonezia. Habitatul lor e in pericol din cauza expansiunii fermelor de palmieri si animalele sunt fie fortate afara din regiune, fie omorate, fie raman fara hrana.
Vezi cum a incercat un urangutan din Indonezia sa isi apere casa de un buldozer:
- Te-ar putea interesa si:
- Libelulele, ameninţate cu dispariţia din cauza distrugerii habitatelor umede. Joacă un rol important în gestionarea bolilor
- Cel mai traficat mamifer din lume a fost scos oficial de pe lista remediilor medicinale din China
- Mii de specii fug in masa spre Polii Pamantului. Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator