Multe animale marine sunt greu de gasit, mari, rare si foarte mobile. Rechinii sunt un exemplu perfect, ceea ce ii face greu de studiat. Din fericire, cercetatorii au gasit o solutie ce le permite sa afle numarul rechinilor din toate apele din lume.
Multe specii de rechini sunt in pericol de disparitie, asa ca studierea lor e extrem de importanta. Oamenii de stiinta au inceput sa foloseasca o metoda inedita pentru a putea afla si tine evidenta tuturor rechinilor din ocean.
Citeste si: Delfinii si rechinii migreaza spre nord. Ce efecte devastatoare poate avea relocarea
Noua ramura a stiintei se numeste “DNA-ul mediului” (sau eDNA). Fiecare mediu din lume, de la ocean pana la un parc, contine urme de ADN pentru creaturile care au trecut prin el. Cercetatorii au pornit de la aceasta premisa si au testat cateva sticle de apa de ocean, cu tot cu ADN-ul din ele, potrivit smithsonianmag.com.
Studiul a demonstrat ca detectarea rechinilor folosind aceasta metoda este nu doar posibila, dar si foarte eficienta, mai ales cand e comparata cu alte strategii folosite pana acum, precum recensamantul vizual prin scufundari si imagini surprinse de camere acvatice.
Diferite specii pot fi detectate in regiuni geografice diferite, dar in zonele afectate de oameni s-a descoperit o prezenta mult mai redusa a rechinilor. Cercetatorii au folosit ulterior “sonde de ADN”, pentru a mari aria cercetata.
Pentru a afla numarul total al rechinilor din oceane, tehnologia trebuie sa avanseze. In acest moment, sondele pot capta informatia genetica, dar cercetatorii trebuie sa digferentieze intre ADN-ul mai multor specii similare.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF