Animalele marine au fascinat intotdeauna oamenii, a caror imaginatia a dat nastere unor creaturi cu adevarat fantastice, de la sirene, la adevarati monstri din adancuri. Legenda narvalului s-a dovedit a fi adevarata, insa.
Narvalul (sau Monodon monoceros) e un tip de balena arctica, inrudita cu balena alba. Mamiferul carnivor creste pana la 6 m lungime si poate avea o greutate de 1.5 tone. Prefera apele reci de la Pol si are legaturi puternice cu membrii familiei sau grupului apropiat.
Ceea ce face narvalul cu adevarat special e aspectul neobisnuit. Pielea lui inchisa la culoare il ajuta sa se camufleze cu usurinta in apele adanci, insa coltul din crestetul capului e cel ce a atras atentia oamenilor timp de secole si i-a adus denumirea de “unicornul marilor”.
Citeste si: Animalul marin care poate atinge o lungime de peste 27 m. Anatomia lui e spectaculoasa
Coltul (sau cornul) narvalului e, de fapt, un dinte proeminent. Narvalii au doi dinti si, in cazul masculilor, unul dintre ei poate creste pana la 2.68 m lungime, potrivit nationalgeographic.com. Membrii speciei calatoresc si vaneaza de obicei in grupuri de cate 15-20, insa au fost vazute si adunari masive de sute sau mii de exemplare.
Incalzirea globala ameninta acest animal misterios, care prefera sa inoate in apele arctice, ce se incalzesc pe zi ce trece. Un alt pericol e intensificarea traficului marin, cauzat de dezvoltarea industriilor de petrol si gaze, potrivit WWF.com.
Citeste si: VIDEO: O creatura marina extraordinara a fost adoptata de un grup de balene
Cresterea numarului de vase in oceane si mari inseamna cresterea riscului unei coliziuni cu aceste animale deosebite, iar zgomotul emis de vapoare are un impact semnificativ asupra comunicarii dintre balene.
Specia e vanata de poporul inuit pentru colti si piele, o sursa importanta de vitamina C intr-un mediu atat de ostil. Potrivit smithsonianmag.com, in legendelor locale narvalul era, de fapt, o mama vitrega ce si-a impletit parul in coltul pe care il vedem azi pe narvali si a devenit animal marin din cauza rautatii ei.
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un miracol că suntem în viață"
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Misterul balenelor a fost elucidat. Cum reușesc aceste mamifere să cânte sub apă