Renii din Suedia nu isi pot incepe migratia catre Polul Nord anul acesta din cauza unui fenomen ingrijorator ce afecteaza intreaga planeta - incalzirea globala.
Membrii populatiei Sami, din Suedia, au manat renii in timpul migratiei nordice timp de generatii intregi. In 2018, migratia renilor spre Polul Nord nu a avut loc pentru ca nu a nins destul, potrivit NBC News.
Pastorii Sami urmaresc renii cu snowmobilul, insa acest mod de transport nu poate fi folosit daca nu s-a asternut un strat considerabil de zapada pe pamant. Mai mult, pastorii folosesc urmele renilor in zapada pentru a se ghida, un alt motiv pentru care migratia inca nu a inceput.
Renii isi incep migratia catre Polul Nord in luna noiembrie
In a doua jumatate a lunii Noiembrie, turma de reni porneste spre regiunea arctica sub indrumarea pastorilor Sami. In acest moment, animalele au ramas in zone mai sudice ale Suediei, in asteptarea zapezii.
Lipsa de ninsoare e cauzata de incalzirea globala, unul dintre cele mai mari pericole cu care se confrunta planeta in acest moment. Aceasta schimbarea drastica a climei e cauzata de emisiile de gaze cu efect de sera, ce ar trebuie controlate masiv, insa sunt ignorate de o parte semnificativa a oamenilor.
Indiferenta oamenilor fata de celelalte forme de viata de pe Terra si dezvoltarea masiva a industriilor si asezarilor umane ar putea duce la o noua extinctie semnificativa in mai putin de 100 de ani.
“Se intampla ceva foarte grav cu natura,” a declarat pastorul Niilaa Inga, in varsta de 37 de ani. “Nu il pot intreba pe tatal meu ce sa fac pentru ca el nu a mai vazut asa ceva. Nu s-a mai intamplat asa ceva in toata viata lui.”
Incalzirea globala a avut un impact semnificativ in Suedia si a impiedicat migratia renilor
Nu doar lipsa zapezii reprezinta un pericol pentru speciile nordice. Schimbarile extreme de temperatura din ultima perioada au cauzat incalziri si raciri bruste, ce au un impact negativ asupra florei si faunei.
Vremea neobisnuita a Suediei e inca o dovada a faptului ca incalzirea globala trebuie combatuta la un nivel mult mai mare decat o facem in acest moment.
Potrivit Organizatiei Mondiale Meteorologice, anul 2018 a fost unul dintre cei mai incinsi ani observati vreodata. Anul acesta ocupa locul 4 in lista, in urma anilor 2015, 2016 si 2017, potrivit raportului Organizatiei.
“Daca vom exploata in continuare toti combustibilii fosili pe care ii avem la dispozitie, temperatura va creste considerabil,” a declarat secretarul general al Organizatiei Mondiale Meteorologice, scrie Daily Mail.
“Concentratia gazelor cu efect de sera a crescut din nou la un nivel record si daca tendinta ca continua, vom vedea cresteri de temperatura cu 3-5 grade celsius pana la finalul secolului.”
“Trebuie sa repet ca suntem prima generatie ce poate intelege cu adevarat incalzirea globala si ultima generatie care poate sa rezolve situatia,” a continuat el.
In acest moment, nu se stie daca migratia renilor catre Polul Nord va avea loc in acest an. Fenomenul e inca un semnal de alarma ce atrage atentia asupra impactului devastator pe care il poate avea incalzirea globala, mai ales in regiunea Polului Nord.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii