Casalotii, cei mai mare pradatori de pe Terra, au un limbaj neobisnuit, pe care il folosesc pentru a comunica intre ei. In functie de fiecare comunitate, aceste mamifere marine pot avea dialecte si un limbaj pe care il folosesc doar cu ceilalti membri ai familiei.
Cercetatorii au studiat un grup de casaloti din regiunea Republicii Dominicane si au descoperit ca aceste balene traiesc in grupuri mici (familii), dar fac parte si dintr-un clan mai mare, potrivit BBC.
Citeste si: Motivul pentru care sunt vazute din ce in ce mai multe balene fara coada
Mamiferele au dezvoltat un limbaj propriu, format din sunete asemanatoare cu clicurile, pentru a se putea deosebi de casalotii din alte familii. Surprinzator, casalotii din diferite clanuri nu comunica intre ei. Limbajul le ajuta sa se identifice sub apa si sa se diferentieze de alti indivizi.
Studiul, publicat in jurnalul Royal Society Open Science, a evidentiat si faptul ca aceste balene au o cultura extrem de variata si traditii, la fel cum au si oamenii. In zona studiata traiesc cateva sute de casaloti, insa un clan de peste 1.000 de indivizi a fost gasit in oceanul Pacific si cercetatorii vor sa vada cat de diferit e limbajul lor.
Citeste si: Animalul marin care poate atinge o lungime de peste 27 m. Anatomia lui e spectaculoasa
Daca se va descoperi ca aceste balene folosesc sunetele pentru a defini grupuri culturale, atunci ar reprezenta al doilea cel mai mare grup cultural de pe Terra, dupa oameni.
Asculta cum comunica balenele in inregistrarea de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un miracol că suntem în viață"
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Misterul balenelor a fost elucidat. Cum reușesc aceste mamifere să cânte sub apă