Doar doua specii de lilieci sunt carnivore, supravietuiesc cu o dieta bazata pe soareci, broaste si pasari si ambele se gasesc in zona Americii de Sud si Centrale. Din pacate, liliecii carnivori sunt foarte greu de fotografiat, pentru ca evita contactul cu oamenii.
Chrotopterus auritus si Vampyrum spectrum (ce are anvergura aripilor de aproape 1 m) sunt doua dintre cele mai celebre specii de lilieci, insa exista putine fotografii cu ele. Fotograful Anand Varma si-a propus sa ii surprinda, asa ca a folosit o tehnica deosebita, potrivit nationalgeographic.com.
Varma a indentificat un cuib de lilieci Chrotopterus auritus intr-un fost templu maya si un grup de lilieci Vampyrum spectrum in copacii din apropiere. Fotograful a incercat sa se apropie de cele doua cuiburi, insa atunci cand mamiferele l-au detectat, si-au schimbat cursul de zbor cateva saptamani la rand.
Citeste si: Incalzirea globala poate fi catastrofala pentru lilieci. Ce efecte au avut temperaturile ridicate
Varma a fost nevoit sa recurga la o metoda inedita pentru a-i surprinde, mai ales luand in considerare viteza de zbor extraordinara a liliecilor. A pozitionat o camera sub un senzor infrarosu si atunci cand liliecii paraseau cuibul, treceau prin raza si activau camera. Astfel, liliecii s-au “fotografiat singuri”.
Dupa fiecare fotografie, Varma isi folosea laptop-ul pentru a ajusta camera pentru a surprinde fotografia perfecta. Fiecare imagine finala pe care a obtinut-o fotograful a durat cel putin o saptamana.
Vezi cum arata liliecii carnivori in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Liliecii au o viaţă socială complexă. Cercetătorii susțin că aceștia împart hrana şi își menţin în mod activ prieteniile
- Spectacol pe cer în Sri Lanka. Imagini inedite cu un vultur care încearcă să prindă un liliac
- Felina care arată exact ca un vampir. Oamenii sunt terifiați când o văd: „Zici că e o combinație între un liliac și o panteră”