Unii parinti din regnul animal isi protejeaza puii cu pretul vietii si au grija de ei ani intregi. Alte animale aleg sa isi abandoneze puii din primele zile, scrie National Geographic.
In unele cazuri, masculii omoara puii pentru a se putea imperechea din nou cu femela, comportament ce a fost observat in cazul leilor, ursilor, balenelor ucigase, maimutelor etc. In cazul altor specii, parintii isi devoreaza puii.
In multe situatii, femela e cea care are grija de urmatoarea generatie, desi exista cateva exceptii, precum in cazul pinguinilor, calutilor de mare etc.
5 parinti nepasatori din regnul animal
Iguana leopard de copac (Liolaemus leopardinus)
Specia se gaseste in Chile si are un comportament bizar atunci cand vine vorba de pui. Mama isi protejeaza micutii in primele 48 de ore, dupa care ii abandoneaza in barlog, alaturi de materia sa fecala.
Aceasta materie e comestibila si plina de nutrienti, insa scopul ei principal e de a transfera flora intestinala a mamei puilor. Astfel, cei mici vor putea digera fructe, frunze si petale.
Inainte sa plece, mama acopera deschiderea barlogului, pentru a proteja puii de pasari si alti pradatori. Cand acestia cresc, pot sapa si iesi afara de unii singuri.
Citeste si: Descoperire uimitoare in Galapagos. S-a gasit o noua specie, care a fost ignorata de cercetatori pana acum
Ursul polar
Mama acestei specii protejeaza micutii cu pretul vietii, insa unii tati nu ezita sa isi omoare si consume puii. Chiar si tatii care nu recurg la astfel de gesturi sunt nepasatori fata de pui. Femela are grija de pui timp de 2.5 ani, pe cand masculul nu ajuta la niciun aspect al cresterii, de la hranire si protejare, la saparea gropii pentru barlog, potrivit National Geographic.
Citeste si: VIDEO: Primele imagini cu un pui de urs polar nascut intr-o gradina zoologica din Berlin
Foca Pagophilus groenlandicus
Mama are grija de pui doar 12 zile, timp in care ii hraneste continuu, ceea ce ii ajuta sa supravietuiasca in conditiile extreme din nordul Atlanticului. Laptele mamei are un procent de grasime de 50%, ceea ce ajuta puii sa se ingrase 2.5 kg pe zi.
Atunci cand puii ating greutatea de 35-36 kg, mama lor slabita se retrage in ocean pentru a cauta de mancare. Puii sunt abandonati pe gheata si pana la 8 saptamani, cand pot incepe sa vaneze, trebuie sa reziste temperaturilor scazute, foametei si pradatorilor. 20-30% din pui nu rezista, insa cei ce supravietuiesc duc genele puternice mai departe.
Citeste si: Top 10 animale aflate in pericol din cauza incalzirii globale. Ce vietuitoare ar putea sa dispara
Ursul panda
Sursa foto: iStock/Getty Images
Uneori, ursoaicele dau nastere la doi pui, insa au grija de unul singur. Puii de urs panda sunt orbi, nu au blana si sunt complet neajutorati dupa nastere.
“Mamele panda isi tin strans puii pentru a le oferi caldura corpului si ii alapteaza. Asa ca mama trebuie sa faca absolut tot pentru pui,” a declarat Marc Brody, fondatorul organizatiei Panda Mountain.
Ursii panda aleg sa abandoneze un pui si sa creasca unul singur. Femelele au grija de puiul ales constant in primele zile, asa ca nu beau si nici nu mananca in aceasta perioada.
Citeste si: Ursii panda obisnuiau sa manance doar carne. Cum si-au schimbat dieta in doar cateva generatii
Maimuta Gelada
Masculii speciei sunt complet nepasatori atunci cand vine vorba de pui. Nu risca sa le puna viata in pericol - uneori ii ranesc atunci cand se bat cu alt mascul - si nici nu au grija sa fie hraniti sau ingrijiti. Mamele sunt cele care isi asuma acest rol, pentru a compensa lipsa totala de implicare a tatilor.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul inedit când doi urși se întâlnesc după mult timp. S-au îmbrățișat ca frații
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Imagini incredibile cu doi urși care se joacă într-un râu. Momentul a fost surprins de un fotograf în Alaska