Spre deosebire de crabul pustnic sau alte animale care isi pot parasi cochilia, viata melcului este strans legata de “casa” lui, inca din primele momente.
Majoritatea melcilor isi depun ouale pe pamant sau pe marginea pietrelor, iar cochilia se formeaza inca din ou, scrie howstuffworks.com. Mantaua, o portiune a corpului vitala pentru toate molustele, inclusiv melcii, este cea care produce cochilia.
Citeste si: Animale care sunt aproape invizibile. Cum reusesc sa se camufleze
Aceasta este construita din carbonat de calciu combinat cu o cantitate mica de proteine, iar procesul de formare a cochiliei implica un procedeu deosebit. Mantaua creeaza un curent electric care ajuta organismul sa impinga ioni de calciu in directia potrivita.
Inainte sa iasa din ou, melcul e deja echipat cu o proto-carcasa, prima parte a cochiliei. Melcul trebuie sa consume cantitati mari de calciu toata viata, iar prima hrana pe lista este chiar oul din care iese.
Proto-carcasa are o mica deschizatura, numita si “gura cochiliei”. Mantaua hraneste “gura” cu si mai mult carbinat de calciu, pana se cochilia incepe sa creasca in spirala tipica melcilor. In functie de specie, unii melci isi pierd proto-carcasa sau o integreaza in cochilie.
Citeste si: Motivul pentru care speciile primesc nume de vedete
Dieta melcilor este si motivul pentru care ei sunt considerati daunatori. Pentru ca sunt nevoiti sa consume hrana bogata in calciu, ei se hranesc cu plante precum spanacul si broccoli-ul. In cazul in care au deficienta de calciu, melcii pot consuma si pamant sau roci calcaroase.
- Te-ar putea interesa si:
- Un melc fosilizat cu „peri” vechi de 99 de milioane de ani, descoperit recent. Va fi expus într-un muzeu din Colmar
- Fotografii inedite cu "mijloacele de transport" folosite de viețuitoarele lumii sălbatice
- Leacul pentru gripa descoperit intr-un mamifer neobisnuit. Ce animal ar putea trata boala comuna