Flora si fauna mondiale sufera de pe urma incalzirii globale si a nepasarii oamenilor responsabili de situatia grava in care se afla planeta. Doar in 2018 au disparut 6 specii din natura si fenomenul se accentueaza anual.
Situatia e atat de grava incat, in mai putin de un secol, ne-am putea confrunta cu cea mai mare extinctie de pe Terra din ultimele sute de milioane de ani si, de aceasta data, oamenii sunt responsabili.
Incalzirea globala e unul dintre cele mai pericole cu care se confrunta planeta in acest moment si noi suntem cauza principala.
Stim deja ca oamenii au avut un impact extrem asupra celorlalte specii de pe Terra, desi, din punct de vedere cantitativ, reprezentam doar 1% din biomasa totala a planetei.
In 2018, am pierdut 6 specii importanta din natura, cu sanse infime de a le recupera.
Doar in 2018 au disparut 6 specii din natura
Prima pe lista e specia de papagal ce a inspirat papagalul din filmul “Rio”. Papagalul Macaw Spix (Cyanopsitta spixii), cunoscut pentru infatisarea lui deosebita, a fost declarat disparut in natura. Au mai ramas doar 100 de exemplare ale speciei si toate se afla in captivitate.
Pe langa papagalul renumit, alte trei specii de pasari au disparut din salbaticie: Philydor novaesi (sau spicuitorul de frunzis Alagoas), Cichlocolaptes mazarbarnetti (sau vanatorul de copaci) si Melamprosops phaeosoma (sau Poʻouli), scrie IFLScience.
Potrivit unui studiu recent, expertii au estimat ca sansa de supravietuire a acestor specii e de 0.1, ceea ce le incadreaza in categoria “disparute”.
Puma estica (Puma concolor couguar) a fost declarat oficial disparuta, la 80 de ani dupa ce ultimul exemplar a fost impuscat in Maine.
Sudan, ultimul mascul rinocer alb nordic a murit, ceea ce inseamna ca specia mai are doar doua exemplare in intreaga lume si ambele sunt sunt femele.
Pe langa animalele disparute, alte specii vor disparea foarte curand. In intreaga lume, mai exista doar 12 delfini vaquita, ceea ce inseamna ca specia nu mai are sanse sa supravietuiasca pe o planeta cu schimbari atat de extreme.
Urangutanul Tapanuli a fost descoperit abia in 2017 si deja e pe cale de disparitie din cauza pierderii habitatului.
Salamandra gigantica chineza, numita o “fosila vie” pentru ca a trait pe pamant timp de 250 de milioane de ani, va disparea, alaturi de alte specii ce au supravietuit sute de milioane de ani, precum rechinii, insa isi vor gasi sfarsitul in timpul vietii noastre din cauza interventiei umane.
Alte animale in pericol de disparitie sunt girafele, ce au adaugate pe lista pentru prima oara in 2018, aproape toate speciile de lemuri si un numar alarmant de insecte. Fluturele monarh, de exemplu, si-a pierdut 97% din intreaga populatie in doar cativa ani, din cauza incalzirii globale.
Insectele sunt unele dintre cele mai vulnerabile vietuitoare din lume si unele dintre cele mai importante. Fara ele, ecosisteme intregi se vor prabusi.
In doar cativa zeci de ani, oamenii au reusit sa aduca intr-o situatie critica intreaga planeta si animalele sunt cele care sufera primele pentru greselile noastre. Intr-un singur an, am pierdut 6 specii si multe altele vor urma daca nu se vor lua masuri drastice.
- Te-ar putea interesa si:
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii
- Urşii polari înfometați caută în gunoaie pentru a-şi procura hrana. Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii
- Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția. Care sunt principalele cauze