Ibisul cu cap plesuv e una dintre cele mai neobisnuite pasari din lume. Nu datorita aspectului aproape preistoric, ci a faptului ca specia a fost declarata protejata in secolul 16, printre primele animale din istorie carora le-a fost acordat un asemenea status.
Arhiepiscopul de Salzburg Leonhard von Keutschach a decretat, in secolul 16, ca ibisul cu cap plesuv trebuie protejat. Din pacate, specia a disparut din Europa si singura colonie salbatica de astazi se afla in Maroc si are doar in jur de 200 de exemplare.
In Europa, exista programe speciale axate exclusiv pe reintroducerea ibisului cu cap plesuv. Pasarile pot fi vazute in apropierea stancilor de pe coasta Spaniei, dar si pe terenurile de golf. Dieta lor e bazata pe insecte, pe care le gasesc din abundenta pe terenuri, si nu intampina niciun pradator prin zona, potrivit bbc.com.
Citeste si: Top 5 pasari care pot “vorbi”. Ce pasare poate imita vocea umana
Una din cele mai mari colonii ale speciei a decis sa isi construiasca cuiburile in apropierea unei autostrazi, asa ca ibisul cu cap plesuv s-a acomodat la prezenta oamenilor.
In secolul 16, localnicii mai numeau specia si “corbul padurilor” si puii erau vanati pentru carnea lor frageda, ceea ce a dus la decimarea ibisului cu cap plesuv. Dezvoltarea agriculturii si folosirea pesticidelor, ce au eliminat sursa principala de hrana, au fortat specia in pragul disparitie in Europa.
- Te-ar putea interesa si:
- Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția. Care sunt principalele cauze
- Rămășițele a două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă în Marea Britanie. Ce detalii au oferit cercetătorii
- Un pui de gorilă de munte s-a născut la Parcul Național Virunga din RD Congo. Eveniment important pentru specia pe cale de dispariție