Pe o peninsula din estul continentului Antarctica, cercetatorii au descoperit un “cimitir” masiv cu sute de pinguini mumificati. Mormantul comun include ramasite ce dateaza si de acum 1.000 de ani. Studierea locatiei poate oferi cercetatorilor informatii cu privire la modul in care pinguinii sunt afectati de schimbarile climaterice.
Studiul a fost publicat in Jurnalul de Cercetare Geofizica si detaliaza doua evenimente tragice in istorie speciei pinguinilor Adelie, ce sunt pe cale de disparitie din cauza incalzirii globale. Acum 750 si acum 200 de ani, timp de cateva decenii, iernile au fost mai aspre, cu o cantitate mult mai mare de zapada si ploi.
Pinguinii Adelie au fost decimati de aceste fenomene meteorologice extreme, ce au dus la aparitia masivului cimitir din Antarctica. Specia traieste exclusiv in Antarctica de 3.900 de ani si e dependenta de mentinerea conditiilor meteorologice propice, potrivit IFLscience.com.
Din pacate, cele doua evenimente climaterice de acum cateva sute de ani nu se compara cu pericolul in care se afla planeta astazi. Expertii ne avertizeaza ca, daca nu se vor lua masuri drastice, speciile vor fi decimate de schimbarile bruste in temperatura si mediu, iar pinguinii Adelie sunt printre cele mai vulnerabile animale de pe Terra.
Specia deja sufera. Din cauza ploilor si ninsorilor neobisnuite din perioada 2013 - 2017, din 40.000 de pui Adelie au supravietuit doar 2.
- Te-ar putea interesa si:
- Imagini emoționante cu doi pinguini văduvi care se îmbrățișează. Se întâlnesc în fiecare seară și se consolează
- Declinul populaţiei de pinguini ar putea agrava schimbările climatice. Ce spun cercetătorii
- Cum arată pinguinii atunci când năpârlesc. Imaginile cu păsările au devenit virale