Mii de pasari marine, printre care pufini cu mot (Fratercula cirrhata), au murit de foame in Marea Bering in perioada 2016 - 2017. Cercetatorii cred ca incalzirea globala a cauzat tragedia, potrivit Washington Post.
Un nou studiu publicat in jurnalul PLOS ONE a analizat decesul in masa a pasarile din familia Alcidae (ce include pufini si pasarile Aethia, printre altele). Cercetatorii au recuperat cadavrele a peste 350 de pasari de pe Insula Sf. Paul din Alaska si estimeaza ca numarul total al mortilor intr-o perioada de doar 2-3 luni a fost intre 3.150 si 8.800 de exemplare, scrie CBS News.
Cercetatorii au descoperit ca pasarile (majoritatea pufini si Aethia) au murit din cauza resurselor limitate de hrana. Corpurile gasite erau subponderale. Expertii cred ca incalzirea globala e cauza principala, ce indica “o lume in schimbare”.
Citeste si: Populatia unei specii pe cale de disparitie isi revine treptat. De ce e in pericol
“Acest gen de evenimente sunt din ce in ce mai frecvente si extinse, potential legate de incalzirea globala,” au concluzionat autorii studiului. “Aceste “evenimente de deces in masa” - definite drept perioade catastrofale, ce nu dureaza foarte mult si au un nivel de mortalitate ridicat - pot afecta proportii semnificative ale unei populatii si ocazional au consecinte pe termen lung asupra populatiei.”
Populatia pestilor - pe care pasarile marine se bazeaza pentru hrana - a scazut vertiginos in apele incalzite. Populatia de zooplancton, pe care o mananca pestii, e in scadere.
Citeste si: Specia ce a disparut de pe Terra, dupa care a evoluat inapoi la viata
Potrivit studiului, multe dintre pasari naparleau atunci cand au murit. Procesul ingreuneaza zborul, asa ca lipsa unei surse de hrana accesibila si apropiata a dus la moartea lor.
“Evenimentele de deces in masa in cazul pasarilor marine sunt legate de obicei de stres alimentar,” au scris cercetatorii. Evenimente similare au avut loc in acea regiune in 1983 si 1997 si ambele au fost legate de anomalii climaterice.
Citeste si: Cum supravietuiesc pinguinii imperiali temperaturilor polare extreme
Cercetatorii sugereaza ca o schimbare la nivelul ecosistemul cauzeaza din ce in ce mai multe decese in masa in ultimii ani, fatalitatile cele mai mari avand loc in cazul pasarilor, pestilor si nevertebratelor marine.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii