Bufnitele sunt pradatori de temut si se folosesc de numeroase abilitati pentru a-si asigura supravietuirea. Printre caracteristicile lor impresionante se numara si simturile foarte dezvoltate, scrie National Geographic.
Pentru ca au ochii atat de mari, bufnitele nu ii pot misca in orbita oculara, asa ca anatomia lor a evoluat pentru a le oferi o mobilitate mai mare.
Bufnitele au un sistem cranian complex, ce le permite sa iti miste capul cu o libertate mai mare decat majoritatea speciilor. Craniul lor e situat pe o singura articulatie si au 14 oase in gat (spre deosebire de oameni, ce au 7), motiv pentru care isi pot roti capul la unghiuri impresionante.
Vasele de sange din gatul bufnitelor sunt mai mari decat ale altor animale, ce le permit “sa nu isi suceasca circulatia sangelui”, potrivit lui James Duncan, autorul cartii Bufnitele Lumii, lansata in 2018.
Pentru ca ochii lor nu se pot misca in orbita oculara, unele bufnite s-au adaptat la mediu prin alte metode. Bufnita orientala (Phodilus badius) are ochi mari de culoare neagra si people albe imense cu fante, ce ii permit sa vada chiar si cand are ochii inchisi.
Citeste si: VIRAL: Ghicesti animalul doar dupa radiografie? Cum arata vietuitoarele in alb si negru
Printre alte caracteristici impresionante ale bufnitelor se numara si capacitatea de camuflare. Daca vor sa se ascunda, majoritatea bufnitelor isi pot turti penele pentru a parea mai mici, dar cand vor sa intimideze agresori, isi deschid aripile si isi largesc ochii pentru a parea mai mari.
Bufnitele au si un simt al auzului foarte bine dezvoltat. Discul lor facial e acoperit de pene dese si rigide, “destul de stranse pentru a forma o suprafata solida ce poate ghida sunetul catre urechi, asa cum fac mainile noastre cand le apropiem de urechi pentru a auzi mai bine,” a continuat Duncan.
Citeste si: Sute de pasari au murit brusc in doar cateva zile. Care ar putea fi cauza
Unele specii de bufnite, precum huhurezul barbos (Strix nebulosa), au simtul auzului atat de bine dezvoltat incat pot detecta prada aflata si sub un strat de 45 de cm de zapada.
Bufnitele au evoluat sa fie pradatori eficienti, cu simturi foarte dezvoltate ce le ajuta sa isi gaseasca prada chiar si in conditii neobisnuite, precum tinerea ochilor inchisi.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum arată un rechin înainte să-și atace prada. Un fotograf a reușit să surprindă momentul când acesta și-a arătat dinții
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- Trei rechini care strălucesc în întuneric au fost găsiți în largul coastei Noii Zeelande. La ce folosește bioluminiscența lor