O echipa internationala a pus la cale o operatiune de salvare a mii de reptile din aeroporturi, centre de reproducere si pet shop-uri. Politistii au arestat 12 suspecti si au salvat 4.000 de reptile din Europa si America de Nord, potrivit National Geographic.
Operatiunea Viscol (Operation Blizzard) a fost coordonata de Interpol si Europol ca raspuns la traficul ilegal de serpi, testoase si alte reptile protejate. Traficul ilegal ameninta cu disparitia numeroase specii si ajuta la transmiterea bolilor periculoase.
In ultimele doua decenii, din ce in ce mai multe reptile au ajuns pe piata neagra. Milioane de animale sunt importate acum - legal si ilegal - in Uniunea Europeana si SUA drept animale de companie. Unele reptile sunt cautate din cauza pielii, folosita in producerea obiectelor vestimentare.
Citeste si: Jaf bizar: au fost furate insecte si reptile in valoare de 40.000 de dolari. Cine sunt suspectii principali
Exista foarte putine legi ce protejeaza reptilele. Doar 8% din cele 10.000 de specii sunt incluse in tratatul international ce gestioneaza comertul animalelor salbatice.
In cadrul Operatiunii Viscol, agentii din 22 de tari (inclusiv Noua Zeelanda, Italia, Spania, Africa de Sud si SUA) s-au folosit de numeroase resurse (printre care inspectii si monitorizarea retelelor sociale). In total, au identificat 180 de suspecti. Potrivit unei declaratii Interpol, 12 suspecti au fost arestati in Italia si Spania si vor urma alte arestari.
Citeste si: Braconajul pune in pericol supravietuirea unei creaturi timide si misterioase
“Aceasta operatiune demonstreaza clar valoare cooperarii internationale,” a declarat Chris Shepherd, directorul executiv al organizatiei Monitor, din Canada, axata pe combaterea traficului ilegal. “Si arata cat de dezvoltat e acest comert organizat.”
Chiar daca scopul principal al operatiunii a fost salvarea reptilelor, autoritatile au recuperat si alte animale si produse, printre care bufnite, soimi, lebede, fildes de elefanti si carne de animale salbatice.
Citeste si: O treime din elefantii africani se nasc acum fara colti. Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator
Autoritatile au gasit 75 de testoase vii indesate in bagaje aflate deja in avion, 20 de aligatori si crocodili, 6 serpi boa de nisip si 150 de obiecte din piele de reptila (inclusiv genti si tratamente naturiste). Peste 4.000 de reptile vii au fost salvate datorita efortului international. Chiar daca operatiunea a avut succes, anual, milioane de reptile cad victime traficului ilegal ce decimeaza specii si ecosisteme. Cooperarea internationala a autoritatilor, implicarea publicului si luarea unor masuri mai drastice sunt necesare pentru combaterea acestei retele si salvarea animalelor chinuite de traficanti.
- Te-ar putea interesa si:
- Povestea tinerei care deține peste 200 de animale exotice. Doarme în pat cu reptile și șobolani și nu se teme de veninul tarantulelor
- Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini, pereți și scări de bloc
- Un piton de trei metri a căzut din tavan în timp ce o familie se uita la televizor. Care a fost prima reacția a membrilor