Pitonul birmanez e unul dintre cei mai mari serpi din intreaga lume, insa chiar si dupa aceste standarde, un specimen prins in Florida a intrecut recordurile, cu o lungime de peste 5 m, scrie CNN.
Cercetatorii au prins o femela piton in Parcul National Big Cypress cu o lungime impresionanta de 5.2 m si o greutate de 63.5 kg, scrie BBC. Femela avea si 73 de oua.
Sarpele e cel mai mare piton birmanez indepartat vreodata din Big Cypress, ce se intinde pe o suprafata de peste 2950 km patrati in Florida.
Citeste si: Super-sarpele, o noua specie de reptila, poate produce ravagii. Cum a fost creat
O echipa de 4 cercetatori a prins pitonul imens cu ajutorul unei metode ingenioase - dispozitive de urmarire montate pe pitonii masculi ce cauta femele in mediul mlastinos.
“Folosirea pitonilor masculi dotati cu transmitatoare radio a permis echipei sa urmareasca masculii pentru a gasi femelele,” au declarat cercetatorii. “Echipa nu doar ca indeparteaza serpii invazivi, dar aduna date pentru cercetare, dezvolta noi unelte de indepartare si invata cum pitonii folosesc Rezervatia.”
Citeste si: VIDEO: Un barbat din Texas a gasit 45 de serpi cu clopotei sub o casa. Cum a reactionat
Indepartarea pitonilor birmanezi din Florida salveaza fauna locala
Pitonul birmanez e nativ Asiei de sud-est, insa a invadat Florida in ultimele decenii . In SUA, aceasta specie nu are niciun pradator natural, asa ca serpii au pus stapanire pe zonele mlastinoase din climatul tropical si au decimat speciile locale.
Potrivit unei estimari oficiale, aproximativ 100.000 de pitoni traiesc in mlastinile din apropierea Miami si acest numar masiv ameninta speciile native, in special mamiferele de talie medie.
Pentru a putea combate raspandirea lor, autoritatile organizeaza frecvent proiecte si expeditii menite sa indeparteze pitonii birmanezi din Florida. Majoritatea serpilor prinsi au lungimi cuprinse intre 1.8 si 3 m, spre deosebire de femela piton ce a doborat recordul pentru cel mai mare sarpe prin vreodata in Big Cypress.
Citeste si: Serpii veninosi care se ascund in avioane si devasteaza regiunile in care poposesc. Cum reusesc
Pitonii birmanezi au inceput sa apara in Florida in anii 1980, cel mai probabil abandonati de stapani iresponsabili. Se crede ca alti pitoni au ajuns in mlastini atunci cand Uraganul Andrew a distrus o unitate de inmultire a pitonilor destinati pet-shop-urilor, in 1992.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un piton înghite o căprioară de 35 de kilograme. Imaginile sunt virale în mediul online
- O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după două ore
- Un piton de aproape 4 metri, confiscat de polițiștii din New York. Ce le-a spus stăpânul reptilei autorităților: „Nu era pregătit”