La Digi Animal Club continuăm săptămâna aceasta prezentarea raselor românești de câini și ne oprim asupra Ciobănescului corb. Invitatul nostru vine din Țara Bârsei, din zona Brașovului și se numește Ciprian Asavei. A venit alături de Haiduc, proaspăt campion mondial al acestei rase la Geneva.
Ciobănescul românesc corb este recunoscut momentan pe plan național. A.Ch.R. (n.r. Asociația Chinologică Română) a depus eforturi și documentație pentru recunoașterea provizorie internațională. Provizoriu este doar primul pas.
”Corbul e un câine de tip montan, un excelent câine de pază, foarte calm și foarte echilibrat. Masculii au undeva la 70-80 cm la greabăn. Femelele, 65-75 cm. Kilogramele trebuie să fie în raport cu talia. Dacă e înalt, să nu fie slab și dacă e mic, să nu fie prea gras”, subliniază Ciprian Asavei.
În ciuda vârstei de doar doi ani, Haiduc este un câine plimbat la expoziții. Stăpânul său a început să-l ducă de când avea doar patru luni și la ora actuală are 15 participări. Haiduc a fost declarat campion mondial al acestei rase. Ciprian Asavei crede că Haiduc îi va călca pe urme tatălui său, Marin.
”Pe tatăl lui Haiduc l-am pensionat de curând. Marin, opt ani și două luni. Carnetul lui de performanță e plin. E unicul ciobănesc românesc cu un carnet de performanță plin cap-coadă. Plus înc-o expoziție în care nu a mai avut loc s treacă. Are 85 de show-uri la care a participat. Începând de la clasa baby și până la veteran”, a mai punctat invitatul nostru.
N-am putut să nu apreciem blana lui Haiduc. E ușor de întreținut, zice invitatul nostru. ”Boabe de calitate. Spălat de două sau trei ori pe an și toaletat din perie. Etalonul e blana. Prin calitatea blănii, vezi starea de sănătate a câinelui. Dacă are spicul de păr crăpat ți se dau niște semnale. Iar tu atunci trebuie să acționezi. Căldura, pe undeva, afectează blana lor. Am avut ani în care ne-au năpârlit de trei ori. E cam mult. Cam de două ori este normal. De la o năpârlire îi fac soției o pernă”.
Ciprian Asavei ține foarte mult la această rasă și se asigură că fiecare câine care pleacă din canisa lui să ajungă la o familie iubitoare.
”Este un câine ce nu știe ce-i aia teamă. Dar, în același timp, ca stăpân, te iubește necondiționat.
Acasă avem 10 exemplare, de la cinci luni și până la vârsta de opt ani și două luni. Avem și ceva cuiburi, suntem atenți și la noii proprietari, ca să știu că ajunge într-o familie și devine un membru al familiei. Că, practic, pentru mine asta reprezintă ciobănescul românesc corb, un membru al familiei.
Atât la masculi, cât și la femele există lupta pentru supremație, care să fie alpha. Doar că e spre maturitate trebuie să fiu atent la cum se comportă cu ceilalți. Ăia mai bătrâni sunt exact ca pensionarii, devin mai înțelepți”, a mai zis Ciprian Asavei. Ediția dedicată ciobănescului corb poate fi urmărită sâmbăta aceasta, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Tips & tricks pentru momentul în care apare o pisică: ”Frica vinde”
- Ediție specială cu o mișcare-fenomen: ”Fotogeografica este ca o școală pentru mine”
- Marta Ciobotaru și Mădălina Popa, mâine, la Animal Club: „Este frumos acasă cu 5 chow-chow” Ce trebuie să știi despre acești căței