După cum bine știți, la Digi Animal Club vă prezentăm oameni pasionați de lumea animalelor și poveștile lor. Alături de noi, săptămâna aceasta, sunt doi reprezentanți ai Asociației One Rescue, Adina Vlăduț - medic veterinar și Vlad Neagu - Fundraising Manager.
Mai întâi, am fost curioși de unde le vine pasiunea pentru aceste animăluțe. ”Am ales să fiu medic veterinar tocmai d-asta: pentru că întotdeauna mi-a fost drag de ele. De mică, am iubit pisicuțele și cățeii. În mod constant am primit și reproșuri din partea părinților și-a cunoștințelor că poate le iubesc prea mult”, ne-a spus Adina Vlăduț, completată de Vlad Neagu, care ne-a explicat cum s-a lipit de Asociația One Rescue: ”Mie mi-au plăcut animalele de când eram mic. De la primul câine, pe care l-am avut la vârsta de cinci ani. Partea cu strângerea de fonduri a apărut în urmă cu patru ani, când am început să strâng bani pentru cei bolnavi de cancer. Am continuat cu educație, sport. Acesta e al doilea adăpost la care mă implic”.
Adina Vlăduț ne-a spus care e povestea adăpostului Asociației One Rescue și cum s-a hotărât să facă unul pentru animalele abandonate.
”Adăpostul a apărut din nevoia de a avea un loc unde să pregătim cățeii care erau adoptați. Noi lucrăm cu o asociație din Finlanda de peste 10 ani. Este o asociație foarte serioasă, foarte implicată în tot ceea ce înseamnă rescue. Ei n-au câini pe străzi, dar iau câini din România, din Spania sau alte țări. Sunt implicați în ceea ce înseamnă castrări și-n a susține adăposturile. Au avut o atitudine foarte pozitivă pentru tot ceea ce înseamnă adăpostul pentru câinii din București și împrejurimi”.
Adina Vlăduț a venit în brațe cu Daciana, o cățelușă care până acum n-a fost dorită la adopție. ”O cheamă așa că a fost numită după medicul care a salvat-o. A venit la noi după ce a fost călcată pe stradă de o mașină. Acum stă în cabinet cu noi, este răsfățata cabinetului, dar dacă cineva vrea să o adopte, ea va fi foarte fericită, pentru că știe să ofere foarte multă iubire”.
Este de remarcat totuși un lucru foarte frumos - pisicile care sunt la adăpostul One Rescue stau libere, într-o curte imensă.
”Adăpostul are 300 de căței, dar avem și pisicuțe. Ele au un țarc mare, așa cum vedem la grădina zoologică. În total au 1.000 de mp, 13 camere încălzite, loc destul. La peste 100 de pisicuțe le găsim anual câte-o familie iubitoare. Adăpostul nu este niciodată golit complet, dar dăm anual peste 300 de câini.
În locația în care suntem există o autorizație prin care noi, ca adăpost privat, mașina care transportă cățeii și locul în care ei merg sunt înregistrate în acest sistem. Înseamnă o repsonsabilizare în ceea ce faci. Garantezi pentru respectivul cățel că este vaccinat, castrat și respectă ceea ce e declarat în actele oficiale”, a mai spus invitata noastră.
Exemple de câteva cazuri salvate, cu animăluțe care sunt acum sănătoase și au fost adoptate.
”Am avut un cățel cu o dermatită atopică, asta înseamnă că el în permanență are probleme cu pielea. Se scarpină, îi cade părul, trebuie să primească un tratament destul de costisitor. Și e o problemă care rămâne pe viață. Nu te tratezi și scapi de ea. Și a fost adoptat tocmai de o persoană care avea același tip de dermatită.
În vara trecută am avut o experiență interesantă, după ce o echipă de filmare din Finlanda a venit să facă un reportaj în adăpostul nostru. Și s-au legat de un ciobănesc bătrân, foarte mare, avea undeva peste 10 ani. Avea și ceva probleme cu ochii, acuitatea vizuală era pe la 20%. Și am zis ok – din păcate el o să rămână aici, n-o să-l adopte nimeni și o să aibă o soartă tristă fără o familie care să-l dorească. Dar în urma acestui reportaj, c-un ventilator cu părul în vânt în care jurai că e Lion King, a fost adoptat. Acum are o viață superbă în Finlanda, într-o fermă mare, cu o grădină imensă și alți căței în preajma sa” , a mai spus invitata noastră.
Medicul veterinar Adina Vlăduț a spus că singura variantă în care am pune capăt abandonării ar fi ca toate animalele să fie castrate. Bineînțeles, în afară de cele din canise și felise.
”Trebuie să învățăm să ne castrăm absolut toate animăluțele. Căței, pisoi, dacă nu sunt de rasă, dacă nu-ți dorești să facă puiuți, dacă nu este o crescătorie de căței în spate. Asta trebuie să învățăm. Doar așa putem să ajungem să avem o țară civilizată, fără probleme de genul ăsta. Și noi castrăm în adăpost”.
Vlad Neagu a organizat tot felul de campanii pentru a strânge hrană pentru animalele din adăpostul One Rescue și am remarcat una dintre ele pe care a numit-o Volleyball PLAY FOR FOOD.
Adina Vlăduț consideră că la ora actuală există oameni mai implicați în acțiunile de castrare.
”Și eu am văzut o îmbunătățire în acest sens. Am văzut dorința oamenilor să-și castreze animalele. La țară ar trebui să se implice tot ceea ce înseamnă primării și consilii județene locale”.
Poveștile interesante ale celor doi invitați le puteți urmări în cadrul emisiunii de sâmbătă, cu începere de la ora 13:00.