În ediția de sâmbătă, 29 martie 2025, a emisiunii Digi Animal Club, vorbim despre dorința de a transmite cunoștințele și iubirea față de păsări și altora. Asta face un adevărat fotograf de wildlife alături de juniori pasionați de natură, îi ajută să învețe speciile, să facă ture de observație și să se comporte corect în natură.
Invitații noștri sunt Alexandra Ion și Luca Aioanei – un fotograf cu experiență și unul în devenire. ”La început am folosit telefonul. Apoi, tata mi-a dat aparatul lui, care însă nu era destinat fotografiilor de wildlife. Am făcut cu el cât am putut, iar după aceea am strâns bani să-mi cumpăr și eu unul. Am strâns banii de bursă ca să-mi cumpăr un obiectiv”, ne-a explicat Luca, un puști în vârstă de doar 14 ani, membru junior SOR București.
Pe lângă pasiunea față de fotografia de wildlife, Luca s-a implicat și în recensământul berzelor, programul SOR ”Uite barza!” prin care se monitorizează anual cuiburile și puii de barză din întreaga țară. ”De când am aflat de acest program am vrut foarte tare să merg pe teren și am tot fost cu ambii părinți, într-o zi cu mama, într-o zi cu tata și am reușit să străbat aproape tot județul Ilfov. Am crezut că găsesc o comună-două libere, când colo cred că erau trei comune ocupate din Ilfov. Așa că m-am gândit să încerc să fac cât mai multe și m-a prins, ”hai că poate reușesc să văd toate berzele de acolo”. Trebuia să te plimbi pe fiecare străduță, să întrebi sătenii ”e vreun cuib de berze pe aici?” Și am reușit să găsesc 70 și ceva de pui.”
Alexandra Ion îl descrie pe Luca drept unul dintre cei mai activi juniori din cadrul SOR București, mereu dornic să se implice în multe evenimente. ”De exemplu, iarna asta, când a fost foarte frig, am umplut hrănitorile din parcurile Herăstrău, IOR și Tineretului. Am avut parte și de o experiență nu tocmai plăcută. Eram în Parcul Tineretului, unde într-o hrănitoare erau puse sarmale și mămăligă. O consider bătaie de joc”, ne-a spus Luca Aioanei, completat de Alexandra Ion. ”Încărcându-le cu o dietă care nu este cea naturală a lor, adică alge și semințe, păsările pot da în tot felul de probleme cum e sindromul ”aripilor de înger”. Le încurcă la zbor și pot muri”.
Acest sindrom determină deformarea aripilor, ceea ce face ca păsările să nu mai poată zbura. Practic, ceea ce pare un gest prietenos — hrănirea lor — poate deveni o condamnare la moarte, pentru că păsările afectate nu mai pot migra sau supraviețui în habitatul lor natural.
Alexandra Ion le recomandă celor dornici să exploreze natura să fie răbdători, să respecte mediul și să se documenteze despre speciile pe care vor să le vadă. Este același mesaj pe care, spune tot ea, l-a transmis juniorilor SOR în care are încredere că vor respecta ceea ce îi învață.
”E bine ca lumea să facă acest pas spre natură. Dar s-o facă în mod conștient. Lumea trebuie să fie educată. Să nu se ducă și să facă gălăgie sau să perturbe liniștea de acolo. În zonele de munte sunt foarte multe ATV-uri, spre exemplu... Bucuria în natură e o sabie cu două tăișuri. Trebuie să știi cum să te bucuri și să nu creezi vreun deranj. Doar să te integrezi în mediul respectiv”.
Dar ce presupune activitatea pe teren a unui fotograf de wildlife?
”Activitatea mea pe teren înseamnă multe ore de observație, documentare și răbdare. Recent, am început să explorez mai mult zona Făgărașului, cu speranța de a mă apropia cât mai mult de șansa să văd din nou lupul, de data asta și cu fotografierea lui. Chiar de curând am fost într-un loc pe malul râului Vâlsan, unde o ciută a fost vânată de o haită de lupi și am putut urmări câteva ore cum s-au perindat pe lânga ea șorecari comuni, corbi, vulpi... Dacă ajungeam cu o zi înainte ar fi fost șanse mari să dăm și de lupi, deoarece de obicei se expun mult mai mult atunci când au prada într-un loc.
Când avem ocazia, încerc să mă implic împreună cu Luca, și cu alți juniori ai Societății Ornitologie Române, să ajutăm și prin voluntariat în proiecte pentru conservarea naturii, protecția mediului, monitorizări de biodiversitate, educație de mediu, inițiative de rewilding cum a fost cea a celor de la Conservation Carpathia pentru reintroducerea zimbrilor și a castorilor în zona Muntilor Fagaras.” – ne mărturisește Alexandra Ion.
Cu Alexandra Ion, Luca Aioanei și mulți alți iubitori de păsări ne vom putea întâlni pe 5 aprilie în Grădina Botanică, acolo unde SOR București organizează Ziua Păsărilor. Cei dornici se vor bucura de tururi ghidate, o expoziție de fotografie și grafică, scurte prezentări științifice sau ateliere de cuiburi, colorat și desenat, identificare păsări.
- Te-ar putea interesa si:
- Îngrijirea câinelui primăvara: de la periaj la deparazitare externă
- Entlebucher Sennenhund, câinele plin de bucurie: ”Gloria este campioană la frumusețe în 14 țări”
- Un câine pentru orice familie activă: ”Ține pasul cu stilul nostru de viață”