Sambata, la Digi Animal Club, vom continua sa demontam cele mai populare mituri despre caini alaturi de prietenul nostru Catalin Cornea, dresor si specialist in comportament canin.
Catelusa mea maidaneza, acum multi ani de zile, in 2009, a fost luata de pe strada, de aici, din oras. Am fost cu ea la munte si am lasat-o pe o pajite, prin padure. Vrei sa-ti spun ca mergea cu coada lasata, ca un animal haituit? Nu cunostea mirosul, nu auzea zgomotul de fond specific, nu era nimic familiar si atunci se manifesta ca atare vizavi de acel mediu. Asa este si cu cainele si omul: daca nu prea a avut contact cu oamenii, bineinteles ca-i este frica de om. - Catalin Cornea.
Iata doar cateva intrebari care-si vor gasi raspunsul in emisiunea noastra:
- Numai cainii mari sunt agresivi?
- Daca un caine se fereste de prezenta oamenilor inseamna ca a fost abuzat, batut?
- Cainii care rod pantofii sau mobila ori cei ce isi fac nevoile in mijlocul casei vor sa-si pedepseasca stapanii pentru ca i-au lasat singuri?
Cainele este un animal de haita si animalul de haita cand este singur, in afara celor la care este invatat sa se raporteze, sa functioneze in cei mai inalti parametri, se streseaza, intra intr-o stare de anxietate. Cum ne vine noua sa ne roadem unghiile sau sa ne trosnim incheieturile, asa si cainii simt nevoia sa-si elibereze cumva acea tensiune.- Catalin Cornea.
In cea de-a doua parte a emisiunii vorbim despre cai si de oamenii din jurul cailor. Va prezentam si povestea unui campion, povestea lui Eduard Bartha. Domeniul Cantacuzino din Floresti – Prahova a fost pentru a sasea oara gazda concursului international de echitatie Karpatia Horse Show, iar la premierea probelor de atelaje s-a auzit numele Bartha de nenumarate ori. Haideti sa aflam cum au ajuns concursurile de atelaje o traditie pentru familia Bartha din Covasna.
Trebuie sa ai cai rezistenti, sp nu cedeze psihic, sa nu cedeze fizic, trebuie chiar pana in ultima clipa sa mearga galop intre obstacole, nu exista acolo sa mearga la pas. Trebuie sa mearga, sa se lupte, sa te lupti si tu cu ei si trebuei sa te concentrezi, dar am reusit. - Eduard Bartha
Ca planuri de viitor, Eduard Bartha isi propune sa participe la urmatoarele campionate, atat cu cai lipitani, cat si cu cai olandezi. Se spune ca acestia au alta eleganta la trasura, iar la probele de dresaj sunt foarte greu de ajuns, fiind si altfel punctati.
Caii mei lucreaza doar 6 zile pe saptamana, iar caii tineri doar 3-4 zile. Am acasa 16 perechi de cai, cred ca nu are nimeni in Romania atatia, dar am si cai tineri si cai de concurs, eu sunt un fel de initiator al cailor, ii pun la competitii si atunci creste valoarea calului, de la o competitie la alta. - Eduard Bartha
Facem si o vizita la Herghelia de la Lucina din jud. Suceava unde vom vedea cai hutuli. Rasa de cai hutuli este o rasa foarte veche, se spune ca se trage direct din calul salbatic european sau tarpanul, o specie disparuta in prezent.
Hutulul este un cal extraordinar de bun pentru calarie, pentru tractiuni usoare in zone de munte. Este foarte bine adaptat sa mearga pe carari de munte, se strecoara ca un iepure peste tot. Este folosit si la pensiuni, pentru copii, echitatie sau tractiune usoara pentru ca este un cal foarte, foarte docil. - ing. Cristian Tomniuc, seful biroului Cai de Rasa, Directia Silvica Suceava
- Te-ar putea interesa si:
- Digi Animal Club - 25.04.2020
- Digi Animal Club, 16 Februarie