Ați văzut vreodată un Ogar gazelă? Cunoscut sub numele de Saluki, în România există doar 7 astfel de exemplare. Sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club veți avea ocazia să vă familiarizați cu această rasă alături de invitata lui Bogdan Uritescu, Larisa Danciu.
De profesie psiholog, aventura Larisei pentru Saluki a început la un coafor. Pe măsuța de cafea aveau un catalog cu rase de câini. Pur și simplu, când am deschis cartea, s-a deschis la această rasă. Eu mai aveam cunoștințe despre câini, avusesem vreo 13 rase înainte, dar când am văzut Saluki s-a întâmplat ceva, a fost un inside cum îl numim noi. Ăsta este câinele.
Mare iubitoare de animale, pe lângă cele 2 frumoase Saluki, Larisa mai are acasă o femelă de ciobănesc de Berna, o micuță Chihuahua și 3 pisici.
Nu știam nimic despre Saluki, nu găseai în România nimic despre el. Am intrat pe Facebook și am început să găsim oameni care au câinele ăsta. Pe zi ce trecea eram mai fascinată pentru că nu-mi venea să cred că există. Că acești câini stau cu stăpânii lor în pat, la masă, erau îmbrăcați în cele mai frumoase haine, erau așezați lângă șemineu. Am zis, Doamne, așa ceva există în lumea asta?
Cea blondă este Eris și vine din Finlanda, iar cea roșie, mai micuță este Gazelle și s-a născut în Suedia.
Saluki sunt câini de vânătoare și au păstrat în instinct acest lucru.
Mi-au trebuit 3 ani ca să am încredere suficientă să-i dau drumul într-o pădure. Este câine de vânătoare prin excelență și e sighthound. Sighthound-ul este sensibil la orice stimul de vedere. Asta înseamnă o umbra, o frunză, un iepure, o veveriță, absolut tot ce i se pare că se mișcă. Și în momentul în care a fixat o pradă, el se va întoarce la tine doar dacă te mai găsește. Este un câine care nu-și va abandona stăpânul sub nicio formă. Mai există și riscul ca în momentul în care s-a focusat pe ceva să fie lovit de mașini pentru că nu are atenție distributivă.
Saluki au o loialitate și un devotement desăvârșit pentru cei din familia lor. Se atașează mai greu de alți oameni, ceea ce nu este un lucru chiar rău.
A merge în pădure cu Saluki este o bucurie mare. Practic, nu e o obligație pentru mine, e mai mult o dorință. Și dacă pentru majoritatea oamenilor ”trebuie să scot câinele, trebuie să-l duc la pipi, n-a fost scos de 2 zile”... când ai un Saluki trebuie să te asiguri că îți dorești să te duci în pădure, că bucuria ta e bucuria lui, pentru că trebuie duși atât de des încât nu vei face față.
Un lucru extraordinar și rar întâlnit la câini: Saluki nu miros pentru că nu au țesut adipos. Un câine de o eleganță rară, Saluki se pare că a fost primul câine domesticit.
Islamicii l-au considerat Darul lui Allah și era singurul animal acceptat în corturi. Îl lăsau să doarmă inclusiv în camerele femeilor pentru că era văzut un animal pur. Are conotații și prin Coran și prin Biblie, adică are o istorie lungă și frumoasă și interesantă. Originea lui predatează orice alte înscrieri din istorie ale altor câini.
Mai multe detalii sâmbătă, de la ora 13:00!
- Te-ar putea interesa si:
- Rasa de câini Yacutian Laika, în premieră la Digi Animal Club: ”Dresabil, echilibrat, docil”
- Mâine la Digi Animal Club vine Rambo, un frumos câine chinezesc cu creastă
- Digi Animal Club, 11.01.2020