Sambata, la ora 13:00, la Digi Animal Club vine Bogdan Matei, biolog si crescator de animale exotice.
In Romania, din totalul de zece specii de serpi, avem doar trei specii veninoase de vipere. Vipera cu corn care are veninul cel mai puternic si are cantitatea cea mai mare de venin injectata, o intalnim in Banat si in Dobrogea. Vipera comuna sau de munte, pe care o intalnim in tot lantul carpatic si dealurile subcarpatice si o specie mai rara, cu grad ridicat de periclitate, deci foarte amenintata cu disparitia, vipera de stepa, pe care o intalnim in judetele Cluj, Alba.
Si ce se intampla cand un biolog isi uneste fortele, dar si destinul cu un medic veterinar? Casa este transformata intr-o mica Arca lui Noe, ne marturiseste Bogdan Matei: 16 serpi, dar si doi catei de talie medie si trei pisici.
Iata inca un lucru important de stiut: serpii nu ataca niciodata de placere. Nici veninosi, nici neveninosi. In mod normal ei cauta sa se apere. Producerea de venin pentru sarpe inseamna un consum foarte mare de energie si de resurse. Motiv pentru care il folosesc cu foarte multa zgarcenie. De multe ori, intre intalnirile dintre om si vipera au fost cazuri de muscaturi seci. Animalul inainte sa te muste cu venin cauta sa se apere si te musca fara a injecta venin. Si atunci ai impresia ca te-a muscat, ti-a inoculat venin, dar, uite, ce minune am facut eu ca am scapat. Nu, in general la primele muscaturi, dar nu este o regula la toate speciile si variaza de la individ la individ, se poate intampla sa nu injecteze venin.
- Te-ar putea interesa si:
- Digi Animal Club, 28.09
- Digi Animal Club, 10 noiembrie
- Viata secreta a serpilor