Sâmbătă, 21 iulie 2018, la ora 13:00, la Digi Animal Club, vom afla lucruri inedite din lumea berzelor.
Conform recensământului din 2014, în România, sunt aproximativ 5000 de perechi cuibăritoare de berze albe, Ciconia ciconia.
Cu ajutorul aplicației ”Uite, barza!”, Societatea Ornitologică Română a continuat vara aceasta acțiunea de identificare a cuiburilor de berze din țară.
„Cuibul de barză (care poate să cântărească și o tonă -n.r.) – întotdeauna a fost folosit și de alte specii pentru cuibărit. O să vedeți foarte multe vrăbii, vrăbii de câmp, vrăbii de casă și o să vedeți și o a treia specie de vrabie, vrabia negricioasă” ne spune invitatul emisiunii, Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare al Societății Ornitologice Române.
Știați că o barză din România a tranșat o dispută ornitologică destul de aprigă în anul 1909? Știrea a apărut în ziarul ”The Times” și era vorba despre o barză care fusese inelată în comuna Hăghig din județul Covasna, în 1908, care a ajuns până în Africa de Sud. Ornitologii aveau atunci o dispută destul de interesantă: dacă berzele albe trec sau nu Ecuatorul în migrația lor din Africa. Se duc până în Africa de Sud sau nu?
La redacția ”The Times” a ajuns o scrisoare în care un fermier din Africa de Sud a recunoscut faptul că a împușcat o barză albă pe când se afla la vânătoare și aceasta avea pe picior un inel din România. Astfel, barza asta din Hăghig a ajuns să tranșeze dispute ornitologice internaționale.
Inelarea berzelor este una dintre metodele folosite de ornitologi pentru a studia migrația păsărilor. La finalul lunii iunie, asociația Apáthy István, în colaborare cu Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au organizat o acțiune de inelare a puilor de barză albă pe teritoriul județului Cluj. Scopul acestei acțiuni a fost atât unul științific – urmărirea rutelor de migrație sau a ratei de mortalitate, cât și unul educațional, întrucât la eveniment au participat și localnicii din satele vizate.
Dacă v-am făcut curioși și doriți să aflați mai multe lucruri despre berze vă așteptăm să ne urmăriți sâmbătă, 21 iulie, la ora 13, la Digi Animal Club.