A venit timpul să vorbim și despre ciobănescul cel mic, Entlebucher Sennenhund. Entlebuch este un mic orășel din Elveția unde a fost prima dată descris acest cățel, iar Sennenhund înceamnă câine de stână. Entlebucherul este folosit așadar să strângă turma sau cireada.
Marele ciobănesc elvețian are instinctul să tragă, cum îi pui hamul pe el, neînvățat, el trage. Instinctul la Entlebucheri este să adune și să țină pe toată lumea la un loc. - Alexandra Mihai, crescătoare de câini ciobănești elvețieni.
Alexandra a venit însoțită de fiul ei cel mare, Matei (12 ani), un mare iubitor de animale, el crescând practic în compania acestora de la câțiva anișori. Iată ce ne-a mărturisit când l-am întrebat de ce iubește cățeii. Iubesc cățeii pentru că sunt doar niște mingi de puf care vor să se joace, sunt foarte fericite și pur și simplu aduc fericire.
Familia te iubește, este alături de tine, dar familia trebuie să te și educe. Dar câinele te iubește necondiționat, indiferent. Dacă iei o notă proastă la școală, dacă ești trist, dacă ești vesel, dacă ți-ai făcut temele, dacă nu ți-ai făcut temele, dacă ai făcut prostii, spune Alexandra.
Entlebucher Sennenhund este un câine foarte energic, americanii îi zic laughing dog, câinele care râde. Nu sunt foarte mulți Entlebucheri la nivel mondial. Dar chiar dacă sunt mai puțin cunoscuți, sunt versatili. Au fost folosiți foarte mult timp drept câini de stână, de cireadă, dar în ultima vreme, ca majoritatea câinilor de rasă, au ajuns câini de companie. Ei însă pot face mult mai mult de atât. De exemplu, sunt folosiți cu succes în căutare și salvare. Chiar aici, în România, sunt doi Entlebucheri care se antrenează la echipa de căutare și salvare de la Craiova și au rezultate foarte bune.
Despre copiii care trăiesc alături de câini se spune adesea că se îmbolnăvesc mai rar. Am discutat cu invitații noștri și despre sănătatea fizică și emoțională care se poate observa într-o familie ce deține câini de companie. Sănătate fizică nu este doar cum a explicat Matei, în ceea ce privește germenii și dezvoltarea sistemului imunitar, este vorba și de faptul că atunci când ai un câine, orice fel de câine ai avea, nu stai în casă și te uiți la televizor cu un bol în față și mănânci. Vii de la serviciu, iei câinele și te duci și plimbi câinele. Toată mișcarea asta se transformă în sănătate până la urmă, organismul este altfel.
Sâmbătă, 13:00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Ciobănescul de cireadă elvețian, un câine versatil: ”Bun pentru familie, ghid sau operațiuni utilitare”
- Ciobănescul caucazian - uriașul care poate ajunge la 90 de kg, dar care are calmul unor călugări tibetani
- Direct din Dumbrăveni, județul Sibiu, vine să ne colinde un veritabil ciobănesc de Berna