Liniștită, blândă și cu aer aristocrat. Așa am putea descrie pisica persană, una dintre cele mai populare rase de pisici. Mâine, la Digi Animal Club, facem cunoștință cu Jack Daniels, un motan adus din Tiraspol, unicul persan alb din România. Alături de el, vine și stăpânul lui, Flavius Băguci, crescător de pisici persane și exotice.
În prezent, sunt cel mai tânăr crescător din România. Am început încă de la vârsta de 18 ani și dorința de a crește pisici a fost visul meu din copilărie. De mic îmi doream să merg la expoziții și să am cât mai multe pisici frumoase.
Flavius este student la Teologie și vrea neapărat să urmeze un curs de tehnician veterinar. Mai are acasă un arici afican și 7 tarantule, iar în trecut a avut pești, dar și zebre australiene. Și dacă vreți să știți cum ar trebui să arate o pisică persană standard, iată la ce ar trebui să fiți atenți.
Cel mai important lucru la o pisică persană sunt ochii. Ei trebuie să fie rotunzi, mari. Nasul trebuie să fie foarte sus, pe o linie perfectă cu ochii. Urechile trebuie să fie și ele foarte mici. Iar picioarele trebuie să fie foarte scurte, că nu e o pisică înaltă, ca un Maine Coon.
Dezvoltarea lor finală are loc undeva pe la 3 ani, iar un mascul poate atinge la această vârstă o greutate de 6 kg. Principalul atu al aceastei rase este personalitatea: sunt extrem de dulci și de sociabili, sunt extrem de atașați de stăpân, seamănă cu niște copilași. Sunt dependenți de atenția stăpânului și uneori chiar ajung să sufere din cauza lipsei stăpânului.
Continuăm și seria noastră de curiozități din lumea animalelor. Vom descoperi păunii!
Cele două sexe sunt ușor de recunoscut: pieptul masculului este de un albastru intens, în timp ce femela are culoarea cafenie. Masculul are și o trenă de pene colorate pe care le etalează în timpul ritualului de împerechere.