Pe lângă vizita la un cabinet de medicină veterinară generală, este foarte important să mergem cu animalele noastre de companie și la consultații de specialitate. Și ne referim aici doar la câteva: cardiologie, dermatologie sau stomatologie.
Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, începând cu ora 13:00, vorbim despre stomatologia veterinară alături de medicul Raluca Zvorășteanu.
De ce ar trebui să mergem cu animalul nostru de companie la un control stomatologic?
”Ca să prevenim eventualele probleme stomatologice. Ca să menținem igiena cavității bucale. Identic ca la oameni. O primă vizită la medicul veterinar ne lămurește ce tip de animal avem și care ar fi protocolul pe care medicul ni-l recomandă să-l urmăm. Poate fi o vizită la un an de zile, la șase luni, la trei luni, în funcție de vârstă sau de talie”, ne-a spus medicul Raluca Zvorășteanu.
Una dintre primele probleme cu care se confruntă animalele noastre de companie apare atunci când nu le cad toți dinții de lapte. ”Da, este un aspect important pentru că din cauza acestei dentiții de lapte, se pot produce probleme de malocluzie. Adică, dacă dentiția de lapte nu se schimbă la timp, apar probleme”, ne-a mai spus invitata noastră.
Medicul Raluca Zvorășteanu ne-a mai spus că în ziua de azi stomatologia veterinară a evoluat extrem de mult, iar animalele pot purta și ele un aparat dentar sau pot accepta un implant dentar. ”Sunt aparate pentru câini. Dar până să ajungem să punem aparat, să punem implanturi, igiena este baza”.
Medicul Raluca Zvorășteanu ne-a mai oferit câteva sfaturi despre cum trebuie procedat atunci când vrem să spălăm animalul pe dinți pentru prima dată. Pașii sunt simpli, ușor de urmat, iar animalul nu suferă deloc. Pentru că pasta de dinți vine cu o aromă numai bună pentru el: de vită, pui sau biscuiți.
”Sunt periuțe pentru căței, dar pot fi și periuțe pentru copii, cu perii ușor mai moi. Pasta de dinți trebuie obligatoriu să fie de uz veterinar. Pentru că el o înghite și cea de om e toxică pentru el. Și așa îl obișnuiești cu spălatul pe dinți, pentru că aceste produse au gusturi plăcute, de vită, de pui, de biscuiți. Maximum de indulgență ar fi spălatul la două zile. S-au făcut studii care arată că după 48 de ore placa bacteriană începe să acționeze în șanțul subgingival. Și atunci se dezvoltă bolile periodontale. Îi spălăm la baza dintelui și pe dinte, atât pe partea exterioară, cât și pe interior. ”
De reținut! Recomandarea medicului specializat în stomatologie veterinară este să ne spălăm zilnic animăluțele de companie, fie ele pisicuțe, fie căței (ne referim aici la cei de talie mică sau medie).
”Din proprie experiență, din momentul în care deschizi pasta și pisica vine, e momentul în care poți să începi periajul. Dacă nu vine, înseamnă că nu i-a plăcut gustul și încercăm altă pastă. Le dăm pe lăbuțe, le dăm pe botic, le dăm un pic pe gingie. Dacă vedem că începe să le placă, atunci și începem să acționăm cu periuța”. – dr. Raluca Zvorășteanu
”La întrebarea dacă au fost sau n-au fost concepuți cățeii să se autoigienizeze, pot spune că n-au fost concepuți să aibă cranii turtite, de exemplu brahicefalicii, să aibă căpuțul foarte mic, cum sunt cei de geantă, toy, iar atunci ar trebui cumva să-i ajutăm. Separat, și un cățel de talie mare, cu o dentiție corectă, care mestecă bine, are nevoie de îngrijirea proprietarului când ajunge la o vârstă mai înaintată. Un animal nu-și arată durerea imediat. Când arată că-i doare, boala este avansată.
Și mai este un aspect foarte important, igiena cavității bucale la animale nu este un moft, infecțiile din zona bucală pot influența și alte organe. Boala parodontală poate fi cauza unor boli sistemice (la inimă, ficat, rinichi).
În ediția de sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00, medicul Raluca Zvorășteanu ne va face o demonstrație despre cât de ușor este periajul cățeilor.
”Cea mai mare dorință este asta, să promovez pe cât se poate igiena cavității bucale la câine și la pisică. Ei ar trebui periați la fel de des cum ne periem noi. Vreau ca proprietarii să înțeleagă igiena pentru ei și apoi pe cea pentru animale”.
Să nu uităm că grija pe care o arătăm igienei cavității bucale a animalelor noastre de comapnie se poate transforma în ani în plus de viață!