Mâine la Digi Animal Club vorbim despre Golden Retriever, poate una dintre cele mai cunoscute rase de la noi din țară. Un câine plin de viață, vesel, prietenos și foarte atașat de familie. Invitata noastră, Krisztina Kocsis, are o experiență de aproape 10 ani in creșterea acestei rase.
Despre golden se spune că dacă nu-i dai destulă atenție și exercițiu fizic se poate transforma într-un mic ”terorist”.
Totul este în funcție de cum îl educi. Exact cum e la copii, e important cum ați început primii pași. Distruge casa și distruge anumite lucruri la o anumită vârstă. După aceea, când devine adult e un pic mai liniștit, mai așezat.
Îl vom cunoaște și pe Roman Diesel, un frumos Golden Retriever, în vârstă de un an jumătate, ce are în palmares mai multe titluri de campion internațional. Tatăl lui a fost un câine foarte, foarte titrat. În 2016 și în 2017 a fost în top 10 cei mai buni câini de expoziție din toate rasele în România. Cred că a fost primul golnde-retriever care a fost în acest top. Este un câine excepțional cu un temperament excepțional.
Krisztina crește și o rasă mai mică și mai exotică, câinele chinez cu creastă, dar ne-a făcut o mărturisire:goldenul este și va rămâne prima mea rasă și rasa mea de suflet.
Goldenii sunt la bază câini de vânătoare. Este totuși benefică umanizarea lor?
Din păcate sau din fericire, nu știu cum s-o numesc exact, au devenit câini de canapea. Îmi place foarte mult să fie aproape de mine, dar până la urmă oamenii i-au umanizat prea tare. Ei ar trebui să rămână cât mai mult la ”treaba” lor. E foarte important temperamentul câinelui. Am făcut câini de canapea ce și-au pierdut din tot ceea ce înseamnă temperament, sunt câini fricoși pentru că am început să–i creștem fără să ne intereseze genetic temperamentul, să nu ne ducem să căutăm părinții, bunicii și străbunicii pentru că noi avem o bază de date foarte bună pusă la punct.
Mâine, la Digi Animal Club, Krisztina Kocsis ne vorbește despre sănătatea, dresajul și temperamentul goldenilor, acești minunați ”cerșetori” emoționali.