Sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club, vorbim despre câinii de cătare și Salvare. Alături de noi vor fi Vlad Popescu, Romică Chințoi și veteranul Billy de la Clubul Câinilor Utilitari.
În momentul de față avem atestați 10 câini utilitari, avem 4 de cătare în pădure, 4 sunt dublu atestați și 2 specializați pe dărâmătură. Dar mai avem în pregătire în jur de 20 pentru că anul trecut n-am reușit să ajungem la Sibiu datorită situației cu pandemia. Ei sunt gata, sunt pregătiți, trebuie doar să se organizeze din nou examenele de atestare când se mai domolește cu pandemia. - Romică Chințoi, instructor canin Clubul Câinilor Utilitari (Search and Rescue).
Bătălia în munca de căutare și salvare este să te asiguri că ceea ce ai căutat este bine căutat. Vei avea foarte multe situații în care vei spune aici am căutat, să nu mai caute nimeni, e foarte important ca acolo unde ai căutat să fii sigur că a fost acoperit absolut tot și că poți prezenta un raport conform căruia zona respectivă nu va mai fi căutată o lungă perioadă de timp. Și atunci e foarte important să lucrezi fiecare detaliu, să te asiguri că nu-i scapă niciun detaliu câinelui tău, spune Vlad Popescu, instructor canin Clubul Câinilor Utilitari (Search and Rescue).
Care este ”rețeta” unui câine de salvare?
Trebuie să fie un câine activ, lacom de viață, un câine care nu este agresiv, ne mărturisește Romică Chințoi.
Totodată, să fie dispus să facă foarte mult efort pentru o bucățică de cașcaval, pentru mingea favorită, pentru jucăria favorită. Să fie un câine sociabil, să nu fie agresiv și să fie jucăuș. Joaca este principala formă prin care natura ne-a înzestrat pentru a învăța. Mai mult, joaca este principalul vehicul de performanță. Joaca este un comportament foarte important pentru supraviețuire, diminutivat. Pus și repetat într-o situație în care eu nu risc să-mi pierd viața. Și atunci eu învăț să mă bat în joacă, nu risc să fiu ucis, dar învăț schemele. Învăț să alerg în joacă, nu risc să fiu mâncat de rinocer sau de leu, adaugă Vlad.
Am profiat de prezența celor 2 instructori în platoul nostru și le-am cerut și câteva sfaruti de dresaj. Cum dezvățăm un câine să nu mai fure mâncarea de pe masă?
Atunci când nu este supravegheat nu găsește niciodată nimic pe masă. Dacă luni de zile cățelul ăla n-a găsit niciodată nimic pe masă pot să las încet, încet lucruri pe masă pentru că pentru el pe masă nu-i nimic. Bătălia este să creezi acest reflex bine. Dacă însă el a apucat să prindă de câteva ori pe masă ceva și eventual noi să-l alergăm prin casă cu ea. El să fugă și să-și dea seama <<ia uite, o câștigi!>> Atunci, fără să vrem, îl dresăm noi să fure. Îl învățăm uite, dacă furi, noi te mai alergăm prin casă și e și amuzant. Te și distrezi. Deci mai degrabă te faci că n-ai văzut și data viitoare ai grijă să fii primul.
Pe lângă câinii de căutare și salvare discutăm și despre celelalte proiecte din cadrul Clubului Câinilor Utilitari.
Avem o echipă paralelă care face terapie asistată de animale, există și un program pentru maidanezi, îi spune ”Școala lui Codruț” - dacă tu vii cu câinele tău adoptat noi te ajutăm gratuit să ajungeți să vă înțelegeți. Avem programe de dresaj general și avem un program în parteneriat cu penitenciarul Jilava de reabilitare a deținuților prin dresaj canin alături de Pet Stuff care sunt niște veterinari foarte mișto și Big Hearts Society care e condusă de o fată care acționează și la noi în club în echipa de terapie și evident, împreună cu Administrația Penitenciarelor. Proiectul rulează din 2016 și a scos rezultate importante din punctul nostru de vedere, cățeii au ajuns în niște familii iubitoare, au fost dresați, nu mai erau căței sălbatici, care mușcau, care se speriau de oameni. Iar pe partea umană s-a dovedit că acei oameni erau foarte capabili de a deveni membri a-i societății, ăsta e foarte important, reintegrarea lor mai ușor în societate.
- Te-ar putea interesa si: