Câinele sau pisica ta au avut vreodată nevoie de transfuzie de sânge? Vreți să deveniți eroi și să ajutați viețile care depind de aceste donări sangvine? Există mulți câini sau pisicuțe care se luptă pentru viață, au boli parazitare precum Babesioza, au fost victimele unor accidente cu hemoragii severe sau se află în operații chirurgicale complexe.
Undeva în București, câțiva medici veterinari au format o bancă de sânge. Asociația Hemopet Blood Bank se ocupă cu recoltarea, procesarea, stocarea și distribuirea de produse sangvine pentru animale de companie în toată țara.
Iată și ce condiții trebuie să îndeplinească patrupedul dumneavoastră pentru a deveni donator
Ruxandra Florea, medic veterinar: În primul rând, câinele trebuie să aibă între 1 și 8 ani, o greutate de cel puțin 25 de kg, să fie clinic sănătos, să nu aibă boli cornice, să nu aibă istoric de boli. Și încă un element extrem de important este să fie cuminte, să accepte manoperele medicale care i se fac.
Întreaga procedură de recoltare nu durează mai mult de 5 minute și un câine poate să doneze 18 ml / kilogram.
Foarte hotărâtă și pasionată încă din primii ani de viață de animăluțe, Ruxandra știa din clasa a V-a că vrea să devină medic veterinar. Pe lângă animalele de la cabinet, acasă are 4 pisici sub custodie și un porc de Guineea.
În partea a doua a emsiunii discutăm despre câinii seniori. Sunt tot felul de probleme frecvent întâlnite – insuficiență renală, pietrele vezicii urinare, insuficiență cardiacă, diabet, incontineță urinară, tumori de piele, tulburări endocrine, probleme cu dantura etc.
Cățeii devin seniori în funcție de rasă și de talie. De exemplu, cățeii de talie mica, cum sunt Chihuahua, se consideră a fi seniori pe la vârsta de, în medie, 12 ani, chiar mai mult. Pe când un câine de talie mare, cum e un Dog german, devine senior începând cu vârsta de 8 ani.
Simțurile unui câine senior sunt slăbite – auzul, văzul și va avea nevoie de mai mult sprijin din partea stăpânului.
Animalele bătrâne pot să aibă probleme articulare odată cu vârsta, mai ales cățeii de talie mare încep să sufere de artrite, artroze, se mișcă greu, articulațiile sunt dureroase. Sunt anumite semne care pot să indice durerea: linsul extremităților este unul dintre ele. Dacă un cățel simte o durere la un anumit membru tinde să-l lingă. Poate să mai fie și șchiopătura. Nu calcă cum trebuie, evită să se deplaseze, evită să urce scări, să coboare scări. Un proprietar își dă de obicei seama când există o problemă.
Urmăriți o poveste impresionantă despre donatorii de sânge patrupezi și despre câinii seniori, cu Bogdan Uritescu și medicul veterinar Ruxandra Florea, sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si: